Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. szeptember 17. 10:45 Világ

Lassan teljesen kiürül egy kelet-európai ország

Jóformán a teljes nyugati világban csökken a születésszám, de Lettország példája megmutatja, milyen drasztikus következményei lehetnek annak, ha ez csökkenő munkaerőlétszámmal, elöregedő társadalommal párosul.

Az alig kétmilliós Lettországban 2020-ban történelmi mélypontra zuhant a születésszám, mindössze 17 552 születést regisztráltak, miközben az 1987-es csúcson – amikor az ország még a Szovjetunió része volt – ez a szám a 42 ezret is meghaladta. Az ország a 2004-es EU-csatlakozása óta elveszítette népessége 17 százalékát, a munkaképes korú lakosság pedig 23 százalékkal csökkent, a fiatalok özönlenek nyugatra a lényegesen jobban fizető állásokért, ráadásul az ország nem igazán fogad be Európán kívülről érkező bevándorlókat.

A Wall Street Journal emlékeztet arra is, hogy a lett népesség fogy a leggyorsabban az EU-ban. 2021 első felében kétszer annyian haltak meg, mint amennyien születtek, csak tavaly az ország elveszítette népessége 0,8 százalékát. A kivándorlás miatt gyorsabban csökken a népesség, mint Olaszországban vagy Japánban, ahol a születésszám népességarányosan még a lettnél is alacsonyabb.

A lett kormány komoly problémaként tekint a jelenségre, ezért demográfiai intézkedéscsomagot jelentett be: majdnem megduplázták a gyerekes családok havi állami támogatását, programokat vezetett be a kivándoroltak visszacsábítására. Ugyanakkor továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy nem fogadnak be nagy számban EU-n kívülről érkező bevándorlókat. A miniszterelnök tanácsadója úgy fogalmazott:

Azt szeretnénk, hogy az ország 100 év múlva is letteké legyen.

A kivándorlás mértéke a vidéki, határmenti területeken a legdrasztikusabb, egyes tartományokból 1990 óta eltűnt a lakosok fele, máshol 2004 óta 30 százalékkal csökkent. Az üres, roskadozó házak gyakoriak errefelé, ahogy Juris Vilums volt parlamenti képviselő története is: Vilums 2000-ben érettségizett egy vidéki iskolában 11 diáktársával, akik mostanra többségében elhagyták az országot. Az iskola azóta bezárt, mert nincs elég diák a környéken.

A kivándorló munkaerő miatt az országnak már most ezrével lenne szüksége egészségügyi dolgozókra, mérnökökre, szakmunkásokra – Lettországban a legalacsonyabb az egy főre jutó orvosok és nővérek aránya az EU-ban. Aki csak teheti, nyugatra költözik, az marad, aki családi helyzete vagy valamilyen patrióta meggondolás miatt röghöz kötött, mondta a lapnak Vilums. Sok helyen jóformán már csak idősek maradtak.

Lettország nincs egyedül a problémával, hogy messzebbre ne menjünk, Magyarország népessége is hosszú ideje csökken. A másik két balti országnak azonban sikerült megfordítania a trendet, igaz, Litvánia népessége csak tavaly bővült először a függetlenség visszaszerzése óta. Észtország lakossága viszont már 2014 óta nő, elsősorban annak köszönhetően, hogy megkönnyítette a magasan képzett bevándorlók letelepedését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKiürül Magyarország szomszédsága, ha így megy továbbSzerbiában a nyugdíjasok száma jövőre már meghaladhatja a munkaképes korban lévőkét, és más balkáni országok sem állnak sokkal jobban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kivándorlás Lettország népességcsökkenés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.