Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. augusztus 11. 10:17 Világ

Az alacsony esetszámok ellenére nagyon korai még a járvány végének örülni

Bár Magyarországon egyelőre még mindig nagyon alacsonyak a koronavírusos esetszámok, Európában az összesített adatok alapján a májusi és júniusi visszaesést júliusban növekedés követte a Reuters által gyűjtött adatok alapján.

Az Európai Unióban a teljes átoltottság 61 százalékos, de számos országban úgy nőnek az esetszámok, hogy a lakosság teljes átoltottsága világviszonylatban is a kifejezetten magas arányúnak számít.

Izlandon például a 16 évesnél idősebb lakosság 93 százalékos átoltottsága mellett több fertőzött van, mint valaha, és ahogy azt például a The Guardian cikke is megjegyzi, az Egyesült Királyságban is nőnek az esetszámok. Fontos változás azonban, hogy

az átoltottság miatt a halálos áldozatok száma ezúttal nem követi az új fertőzések növekedésének mértékét.

Mire számíthatunk, és vajon vége van-e már a járvány legrosszabb részének – teszi fel a kérdést a brit baloldali lap.

Miközben ugyanis az Egyesült Királyságban a napi új kórházi esetek száma 1000 alatt van, a szakértők szerint az egészségügyi rendszeren egyre növekszik a nyomás. Ravi Gupta, a Cambridge-i Egyetem professzora egy kórházi vizitjéről beszámolva megjegyezte, hogy a fertőző osztályon szinte csak Covidos betegek voltak, részben oltottak, részben oltatlanok. Az angol kormánynak tanácsokat adó bizottság tagja szerint látva, hogy milyen rossz állapotban voltak egyesek a kórházban, nagyon ellentmondásos számára, hogy mindenki úgy tesz, mintha a járvány már nem is lenne többé probléma.

Gupta szerint a növekvő Covidos esetszámok más légúti megbetegedésekkel, például egy erősebb influenzajárvánnyal együtt leterhelhetik az angol egészségügyet.

Túl korai lenne még azt mondani, hogy vége van

– mondta.

Andrew Hayward, a University College London Epidemiológiai Intézetének igazgatója szerint megnyugtató, hogy az új esetek növekedése már nem exponenciális, és hogy az Egyesült Királyság a pandémiás szakaszból endémiás szakaszba lép át. Tehát a Covid ugyanolyan visszatérő fertőzéses betegséggé kezd változni, mint amilyen például az influenza.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA koronavírus idén teljesen lenullázta az influenzátAz adatok alapján úgy néz ki, hogy az északi féltekén is megismétlődik az, amit nyáron a déli féltekén tapasztaltak: gyakorlatilag nincs influenza.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár látszik a koronavírus-járvány pozitív hozadékaTavasszal huszadára esett a bárányhimlős és skarlátos megbetegedések száma, és sokkal kevesebb volt a szalmonellás is.

Bár nyáron és kora ősszel eddig viszonylag jó volt a járványhelyzet a népesség magasabb átlagos antitestszintje és a járványügyi intézkedések betartásának köszönhetően, a szakértő szerint egyelőre nagyon bizonytalan, hogy mire lehet számítani ősztől az Egyesült Királyságban. 

Ahogy azt a Veszélyhelyzeti Tudományos Tanácsadó Csoport (Scientific Advisory Group for Emergencies – Sage) egyik jelentése kiemeli, a gyerekek visszatérése az iskolába, a dolgozók visszatérése az irodákba, és az immunitás szintjének csökkenése idén mind az esetek növekedése irányába hat.

A Sage munkájában is részt vevő Rowland Kao, az Edinburgh-i Egyetem epidemiológusa szerint mivel ősszel a Covid mellett az influenza és más felső légúti fertőzések fokozott terjedésére is számítani kell, kérdéses, hogy ezek együttes jelenléte mekkora terhet jelent majd. Szerinte emiatt bizonyos elővigyázatossági intézkedések, például a maszkviselés továbbra is szükségesek lesznek, és továbbra is fennáll az új, fertőzőbb variánsok terjedésének kockázata.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ covid Egyesült Királyság epidemológus járvány oltás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.