Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. július 8. 15:23 Adat

Már látszik a koronavírus-járvány pozitív hozadéka

Döbbenetes mértékben esett vissza tavaly az olyan fertőző megbetegedések száma Magyarországon, amelyekről adatokat közöl a statisztikai hivatal. Az esetszámok csökkenése a koronavírus-járvány megjelenése, illetve a pandémia miatti védőintézkedések bevezetése után lett különösen látványos.

Eltűnt a bárányhimlő és a skarlát

A legnagyobb visszaesés a cseppfertőzés útján terjedő betegségeknél volt. Bárányhimlős már január-februárban is kevesebb volt, mint a korábbi években, amiben minden bizonnyal szerepe van, hogy a kór elleni oltás alig fél évvel a koronavírus-járvány kirobbanása előtt lett kötelező. Mivel a vakcinát a 2018. július 31-e után született gyerekeknél kellett pótolni (pdf), korábban pedig csak ajánlott volt, így az átoltottság annyira nem lett magas, hogy radikálisan visszaszoruljon a betegség, de kisebbfajta csökkenést már ez is magyarázhat

Áprilistól azonban már nem kisebbfajta visszaesés volt. A KSH szerint

a bárányhimlős esetek száma a megszokott tizede-huszadára szorult vissza.

A skarlátnál (amit a statisztikai hivatal régies nevén vörhenynek nevez) még szembetűnőbb volt a változás: itt ugyanis január-februárban egy kicsit még a sokéves átlag felett is volt a megbetegedések száma, és innen zuhant a megszokott huszadára.

Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának volt vezetője szerint G7-nek azt mondta:

a visszaesés egyértelműen a védőintézkedések pozitív mellékhatása, és így jól mutatja, hogy ezekkel eredményesen lehet harcolni az egyéb fertőző betegségek ellen is.

A bárányhimlő és a skarlát ráadásul leggyakrabban óvodai, iskolai közösségekben terjed, így nem véletlen, hogy épp a tavaly március-áprilisi karanténidőszakot követően voltak a legalacsonyabbak a számok.

A KSH adatain ráadásul még a betegségek lappangási ideje is elég jól látszik. A gyorsabb lefolyású skarlát már áprilisra szinte teljesen eltűnt, míg az alsó hangon két hétig lappangó bárányhimlőnél kissé eltolódva zuhantak be az esetszámok.

No party, no szalmonella

Nemcsak a cseppfertőzéssel, hanem a nem megfelelő higiénés körülmények miatt terjedő betegségek is jelentősen visszaszorultak tavaly. Rotavírusos megbetegedésből tavasszal szintén az olyankor megszokott tizede-huszada volt, de fertőző májgyulladásból is egész évben csak az átlagos harmadát-felét diagnosztizálták. Az utóbbit okozó vírusok közül ráadásul csak a Hepaptitis A az, amelyik rossz higiéniás körülmények között terjed, a többi megelőzésében egy sima kézmosás nem segít.

Sőt, még olyan betegségekből is kevesebb volt, amelyeket élelmiszerekkel bejutó baktériumok okoznak. A szalmonellás megbetegedések száma például január-februárban a korábbi évek átlagának megfelelően alakult, a járvány kitörését követően viszont a megszokottnál 40 százalékkal kevesebb esetet regisztráltak. Ócsai Lajos szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy a korlátozó intézkedések eredményeként 2020-ban sokkal kevesebb rendezvény, összejövetel volt, márpedig az ilyen fertőzések számát azok a tömeges megbetegedések dobják meg, amikor nagyobb csoportok esznek például egy nem megfelelően tárolt hidegtálból.

Persze a fenti változásokat akár más is okozhatta volna, de elég jó kontroll a KSH által szintén rögzített Lyme-kór. Ezt a betegséget ugyanis kizárólag kullancs terjeszti, így a koronavírus ellen hozott intézkedéseknek nagyjából semmilyen hatása nem lehetett a fertőzöttek számának alakulására. Ennek megfelelően itt nem is volt érdemi eltérés a korábbi évekhez képest, sőt kismértékben még emelkedést is mutattak az adatok.

A fertőző betegségek visszaszorulása a koronavírus-járvány pozitív hozadéka, Ócsai Lajos ugyanakkor attól tart, hogy ez nem lesz tartós. Szerinte a védőintézkedések hirtelen elhagyása, ami most jellemző, ugyanolyan hatással lehet, mint a bevezetésük, csak éppen ellentétes irányba. Mint elmondta: az idén a korlátozások eredményeként influenzajárvány sem volt, az a vírus azonban szintén egy komolyabb pandémiával térhet vissza. Most ugyanis kisebb a lakossági átvészeltség, mint korábban, és a következő járvány idején vélhetően védelmi intézkedések sem lesznek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám MagyarországonAz elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Adat bárányhimlő betegségek covid koronavírus skarlát szalmonella Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2022. január 21. 19:29 Adat, Élet

A slágerlisták élére ugranak az énekesek haláluk napján, és ezen valaki sokat kereshet

Nézettségi rekordot döntenek a ma elhunyt Meat Loaf kilpjei a Youtube-on, és az énekes legismertebb albuma is az iTunes toplista élére ugrott. Ki fizet ilyenkor, kinek, és mennyit?

Hajdu Miklós
2022. január 21. 15:59 Adat

Rekordszinten a fertőzöttek száma több visegrádi országban

A járvány ötödik hulláma minden visegrádi országban érzékelhető, kiváltképp Csehországban és Magyarországon, ahol rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak.

Mészáros R. Tamás
2022. január 19. 06:35 Adat, Világ

Mindenhol népszerű, de kevés helyen sikeres az újraiparosítás

Alig néhány ország van a világon, amelyet nem ért el a dezindusztrializáció, de Magyarország köztük van.

Fontos

Hobot Péter
2022. január 22. 12:58 Élet, Pénz

G7 inflációs kvíz: mennyibe került a banán két éve? És a liszt?

Tudtad követni, hogy mely termékek drágulása járul hozzá a legerősebben az inflációhoz, és hogy melyik társadalmi csoportokat érintette leginkább?

Stubnya Bence
2022. január 22. 07:20 Podcast

Fedő van a vidéki Magyarország lángoló konfliktusain, de a problémák nem oldódtak meg

A mélyszegények fegyelmezését szolgáló közmunkaprogram alapvetően alakult át a 2010-es évek második felére. Az e heti G7 Podcastban erről az átalakulásról beszélgettünk Szombati Kristóffal.

Mészáros R. Tamás
2022. január 21. 05:54 Világ

A német gazdaság olyan válságálló gerincre épül, ami nálunk alig van

Az ipari termelés gyengélkedik, de a német ipar gerincét adó kkv-k pénzügyileg stabilak és nyereségesek maradtak a járvány alatt.