Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. február 26. 15:28 Világ

Szeretnéd tudni, honnan jön a legtöbb vér és hol köt ki a legtöbb gyémánt?

Az MIT világkereskedelmi adatbázisából könnyen össze lehet szedni, hogy mi az 18 termékcsoport, amiben a leginkább a pörög a globális kereskedelem. Mint kiderül az adatokból, a világ teljes külkereskedelmének (pontosabban a külkereskedelem értékének) harmada ezekben a termékcsoportokban volt 2016-ban.

Amellett, hogy az adatok között akad pár érdekes, már arról is elég jó képet mutatnak, hogy miként épül fel a globális külkereskedelem. A másfél tucatnyi terméktípusból például 12-t az Egyesült Államokba visznek be a legnagyobb értékben. Nem véletlenül, hiszen az USA, amellett, hogy a világ legnagyobb gazdasága, a világ legnagyobb importőre is, 2016-ban 2210 milliárd dollárért vásároltak külföldről.


Top Imports and Exports Around the World - TeletracNavman.com Infographic

Infographic created by TeletracNavman.com

A kivitel szempontjából azonban már nincs amerikai túlsúly, sőt, a 18-ból csak két termék esetében végzett az USA az élen, miközben Kína öt, Németország pedig három termék kivitelét uralja. Az amerikaiak két olyan termékcsaládban hozták össze világviszonylatban a legtöbb exportot, amelyeknél a legnagyobb importőrök is ők voltak (a finomított olajtermékeknél és az orvosi műszereknél).
 

Két éve egyébként a legnagyobb értékben autókkal kereskedtek egymás között a különböző országok. Gépkocsikat összesen 1350 milliárd dollárért adtak-vettek, az export kilencede Németországból érkezett. Bár ez alapján úgy tűnhet, hogy az autóipar elég koncentrált, valójában vannak olyan szektorok, ahol ennél sokkal nagyobb egy-egy ország súlya. A különböző tévés felszereléseknek például nagyjából 30 százaléka, a számítógépeknek pedig közel a negyede Kínából származik, ahogy minden hatodik telefon is. Ennek megfelelően a világ legnépesebb állama importálja a legtöbb integrált áramkört: ilyen termékek 128 milliárd dollár értékben vittek be az országba. (Ez lényegében megegyezik a magyar GDP-vel, és 16 százaléka a az áramkörök teljes globális külkereskedelmének.)

Már ennek a termékcsoportnak a masszív harmadik helye is érdekes, ennél is meglepőbb azonban, hogy a 14. legnagyobb értékben exportált, illetve importált termék az emberi és állati vér. Ennek a szektornak a külkereskedelme az MIT adatbázisa szerint az elmúlt években nagyon dinamikusan fejlődött, az évezred eleje óta értékben megtízszereződött. A legtöbb vér Svájcból származik, a fő importőr pedig az Egyesült Államok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ export import külkereskedelem németország usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.