Hírlevél feliratkozás
Hobot Péter
2018. február 22. 13:45 Világ

Kriptoszemfényvesztéssel menekülne Venezuela az államcsőd elől

Ma fél dollárt ér a feketepiacon a 100 ezres bolívar, a venezuelai pénz legnagyobb címlete, miután a több mint fél éve tomboló hiperinfláció és a tőkekorlátozások végleg padlóra küldték a dél-amerikai ország gazdaságát. Öt éve még tíz bolivart kellett fizetni egy dollárért. Miközben Caracasban a bankok alig pár cent értékben limitálják a lakossági pénzfelvételt, az ország vezetése kedden kriptodevizát kezdett árulni.

Venezuela felett évek óta gyűlnek a sötét felhők, a csökkenő olajár és a folyamatos kormányzati költekezés tavalyra tette fizetésképtelenné az országot. Hiába van még mindig sok exportbevétele az olaj után, Venezuela folyó fizetési mérlege már két éve deficites, azaz szökik a pénz az országból. A hiperinfláció és a kimerült devizatartalékok miatt az országnak most keményvalutára van szüksége, hogy fizetni tudja külföldi hiteleit.

 


Nehéz leckét kaptak a rezsim vezetői, mert a Trump-kormányzat egyik rendelete alapján tavaly nyár óta az USA állampolgárai nem finanszírozhatják a venezuelai államadósságot, és nem is üzletelhetnek az ország kommunista vezetésével. Tavaly ugyanis Maduro elnök – megkerülve a kongresszust – rendeleti úton hatalomban tartotta magát.

Maduro most nagy trükkel cselezné ki az amerikaiak pénzügyi szankcióit: olajfedezetű állami kriptopénzt dobott piacra, a Petro-t. A diktátor bizalmat kér, cserébe a befektetőknek megtérülést, a venezuelaiaknak pedig devizát ígér. Az elnök azt állítja, hogy az első nap 735 millió dollárért (185 milliárd forintért) vettek Petro-t, de erre az ő szaván kívül nincs más bizonyíték.

Minden egyes kibocsájtott Petro egy hordó olajat ér. Az még nem tiszta, hogyan fog működni az átváltás. Két kisebb probléma viszont van a tranzakcióval: a fedezetként szolgáló olaj egyenlőre még nincs kitermelvem, a kitermelést végző vállalatoknak pedig csak 60 százalékában tulajdonosa a venezuelai állam.

A tervek szerint 100 millió Petro kerül forgalomba, amiből hatmilliárd dollár bevétele lehet Maduro rezsimjének. 100 millió hordó olaj a teljes venezuelai olajtermelés 44 napi kibocsájtása. Ha a világpiaci áron, 60 dollár körül sikerül eladnia Maduronak a Petro-t, azzal felértékelné a venezuelai olaj fedezetet: az elmúlt években a Caracasban hajóra tett olaj ára inkább a 30 dollárhoz közeledett.

 


Elemzők szerint az üzlet nem a kriptodevizáról szól, mivel azok értéke a bizalomban és a központi irányítás nélküli működésben van. Ezeknek ellentmond, hogy a Petro-t az a venezuelai központi bank és az a kormányzat kezeli, ami az elmúlt években csődbe vitte a dél-amerikai országot. Másról van szó: a venezuelai rezsim

  • gyorsabban akar pénzhez jutni, mint ahogy azt az olajkitermelése engedné, ezért gyakorlatilag határidős piacot hozott létre;
  • finanszírozni akarja a venezuelai államadósságot és költségvetést, miközben megkerüli az USA pénzügyi intézményrendszerét.

A tőzsdei papírok kibocsájtásához hasonlóan a Petro egy részét, várhatóan 38,4 százalékát az első befektetők kedvezményesen vásárolhatják meg, a mostani hordónkénti olajár 60 százalékáért. A tervek szerint áprilisban indul a szabad forgalom, akkor már bárki vehet Petro-t. A foundico.com honlapján most is fenn van, lehet támogatni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bolivar olajár Venezuela Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.