Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. február 15. 11:20 Világ

Fenntarthatatlan minden ország, ahol jó élni

Lehetséges jó életet biztosítani a Föld mind a 7,5 milliárd lakosának anélkül, hogy tönkretegyük a bolygót? Ezt a fenntarthatóságra vonatkozó kulcskérdést próbálták megválaszolni a Leeds University környezetközgazdász professzora, Daniel O’Neill és kollégái a Nature-ben múlt héten megjelent publikációjukban.

A kutatók több, mint 150 országnál vizsgálták meg, hogy a lakosok életminősége hogyan viszonyul az erőforrások felhasználásához. Az eredmény a kutatókat is meglepte: nem találtak olyan országot, amely fenntartható módon tudja biztosítani polgárainak a jó élethez szükséges alapvető emberi szükségleteket.

O’Neill és csapata előzetesen azt feltételezték, hogy biztos lesz egy olyan ország, ahol magas az életszínvonal és kevés erőforrást használnak, de egy ilyet sem találtak. A vizsgált országok közül még Vietnam áll a legközelebb az optimumhoz, vagyis Vietnam hasonlít a leginkább egy fenntarthatóan működő mintaállamra.

Az egyes országok életminőségét tizenegy mutató alapján határozták meg, köztük például az élettel való elégedettség szintjével, a várható élettartammal, a jövedelmi színvonallal, az oktatással és a társadalmi kapcsolatokkal. A fenntarthatóságnál hét mutatót vettek figyelembe, mint például a szén-dioxid-kibocsátást vagy az ökológiai lábnyomot. A kutatáshoz 2011-es adatokat használtak, mert frissebb adatok nem álltak rendelkezésre minden ismérvre.

A függőleges tengely az életszínvonal alapján rangsorolja az országokat, a vízszintes az erőforrás-felhasználás alapján. Forrás: Nature

Az Egyesült Államokban – amely nyilván a legmagasabb életszínvonalú országokhoz tartozik – például az egy főre jutó éves szén-dioxid-kibocsátás 21,2 tonna, míg a tanulmány szerint a fenntarthatóság küszöbértéke 1,6 tonna, tehát kevesebb mint az amerikai érték tizede. Magyarország nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el, az átlagosnál magasabb életszínvonallal és erőforrás-felhasználással.

A tanulmány szerint még a várható népességnövekedés mellett (2100-ra 11 milliárdos népességet becsülnek) is lehetséges lenne nagyjából fenntartható szinten kielégíteni az alapvető fiziológiai szükségleteket, mint amilyen például a táplálkozás vagy az energiához való hozzáférés. Az életminőség további növelése (várható élettartam, társadalmi kapcsolatok vagy demokrácia minősége) ugyanakkor már sokkal nagyobb hatékonyságot feltételezne. O’Neill szerint legalább kétszer olyan hatékonyan kellene felhasználni az erőforrásainkat ahhoz, hogy a Föld minden lakosa jó életszínvonalon tudjon élni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ fenntarthatóság környezetszennyezés környezetvédelem Vietnam Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.