Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. március 9. 09:05 Világ

Összefogott pár apró szigetország a tonhalak megmentéséért, az eredmény a legszebb álmaikat is felülmúlta

A világ tonhalban leggazdagabb vizei a Csendes-óceán apró szigetországait ölelik körbe. A tonhal (jellemzően konzervben) a legnagyobb mennyiségben fogyasztott hal a világon, emiatt a Csendes-óceán középső és nyugati része az egyik legértékesebb halászati terület.

Az itteni, jellemzően szegény, alacsony népességű és nem túl befolyásos szigetországok azonban sokáig szinte semmilyen bevételhez nem jutottak a vizeik lehalászásából. A felségvizeiken kifogott tonhalak értékének mindössze 2,5 százaléka csurgott vissza hozzájuk.

Ezzel párhuzamosan az itteni tonhalpopuláció egyre vészesebben zsugorodott. A csendes-óceáni kékúszójú tonhal (Pacific bluefin tuna) a kihalás szélére sodródott, létszáma több mint 97 százalékkal csökkent. A világ egyik legolcsóbb proteinforrása, a csíkoshasú tonhal (skipjack tuna) populációja is több mint 50 százalékkal csökkent.

2011-ben döntött úgy a térség nyolc szigetállama – Kiribati, a Marshall-szigetek, Mikronézia, Nauru, Palau, Tuvalu, valamint két nagyobb ország, Pápua Új-Guinea és a Salamon-szigetek -, hogy változtatnak ezeken a folyamatokon. Látszólag semmi rendkívülit nem csináltak, pusztán megemelték a külföldi flották halászati díjait és korlátoztak egyes halászati módszereket.

Tonhalak stock fotón. Forrás: Pexels

A Foreign Policy cikke szerint azonban az eredmény a legszebb álmaikat is felülmúlta, és az esetük mintául szolgálhat a fejlődő, kevés lobbierővel rendelkező országoknak, hogy összefogással és ésszerű szakpolitikával milyen sikert érhetnek el a jóval befolyásosabb országokkal vagy multinacionális cégcsoportokkal szemben.

A halászati jogokból származó bevételük tíz év alatt tízszeresére – 500 millió dollárra (155 milliárd forintra) – nőtt, amely látható változást hozott számos szigetország életében. Többüknél ugyanis ez jelenti az egyetlen érdemi bevételi forrást a külföldi segélyeken kívül.

A 120 ezer lakosú Kiribati halászati bevételei például tíz év alatt 27 millió dollárról (8,4 milliárd forintról) 160 millió dollárra (50 milliárd forintra) emelkedtek. A pluszbevétel jelentős része visszacsorgott a lakossághoz: bevezették a munkanélküli segélyt, a nyugdíjat és a rokkantnyugdíjat, valamint jelentősen növelték az oktatás és az egészségügy kiadásait.


Videó a veszélyeztetett kékúszójú tonhalakról. 

A halpopulációk stabilizálásában fontos eszköz volt a minél nagyobb fogások érdekében használt mesterséges eszközök (FAD) időbeli korlátozása. Az FDA olyan eszközöket takar, amelyek nagy csoportokban vonzzák magukhoz halakat, így jóval több halat tudnak egyszerre elfogni. Ezzel a módszerrel azonban értelmetlen mértékben terhelik az óceánok ökoszisztémáját, ugyanis a fogásba jellemzően más tengeri élőlények – cápák, teknősök vagy értéktelen, fiatalkorú halak – is bekerülnek, akár a teljes fogás 20 százalékát kitéve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUgyanarról a halászhajóról kerül a boltba a szabadon fogott és a hálóban vergődő halA tonhalkonzerven lévő jelölés nem hazudik, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen üzleti érdekek vannak a háttérben.

Amellett, hogy az FDA-k korlátozásával sikerült visszafogni a túlhalászatot, a szigetállamok igyekeznek gazdasági hasznot húzni a fenntartható halászatból. Létrehoztak egy olyan konzervmárkát, amelyhez csak szabad rajban úszó tonhalakat használnak fel, tehát nem ölnek meg hozzá feleslegesen fiatalkorú halakat.

A Foreign Policy cikke szerint a csendes-óceáni szigetországok modelljét praktikusan Nyugat-Afrika vizeinél lehetne alkalmazni, ahol egyre súlyosabb probléma a túlhalászat, főleg a kínai hajók miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre kevesebb lazac lát életében tengert vagy folyótVilágszerte gyorsan nő a kereslet a lazac iránt, és ezt egyre inkább szárazföldi haltelepekkel fogják kielégíteni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Csendes-óceán halászat tonhal Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.