Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. február 13. 13:55 Világ

A csempészet felszámolása gazdasági összeomlás felé sodorja a Gázai övezetet

Egészen drámai a helyzet a New York Times beszámolója alapján a világ egyik legsűrűbben lakott területén, a Gázai övezetben. A Palesztin Hatóság enklávéjában közel kétmillióan laknak egy akkora területen, mint mondjuk Karcag vagy Hajdúböszörmény.

A 2007 óta izraeli blokád alatt álló területen lényegében kifogyóban van a pénz a közelmúlt politikai viharai miatt. A bankautomatáknál akár hat órát is sorban kell állni, a piacokon az árusok Koránt olvasnak, mert nincsenek vevők, és egyre több bolttulajdonost zárnak börtönbe az adósságaik miatt.

A kórházak működését 12 órás áramszünetek akadályozzák, a víz szinte teljesen ihatatlan, a szennyvíz elönti a partot és a közeli halászterületeket. A családok anyagi problémái miatt annyi gyerek hagyta ott az iskolát, hogy brutális verseny alakult ki mentalevelél-árusok és a szélvédőmosók között.

Az izraeli Haaretz szerint a példátlan gazdasági visszaesést jól mutatja, hogy az Izraelből érkező áruszállító kamionok száma két év alatt a felére csökkent az egyik határátkelőnél. A munkanélküliek aránya 2014 óta tartósan 40 százalék felett jár, sőt, már az 50 százalékot közelíti. Különösen a nők és a fiatalok körében általános a munkanélküliség. Az ENSZ közel-keleti különmegbízottja szerint hamarosan teljesen összeomolhat a helyi gazdaság.

A romló gazdasági körülmények alapvetően a Gázai övezetet ellenőrző militáns, iszlamista Hamász és a Ciszjordániát ellenőrző világi, mérsékeltebb Fatah konfliktusára, valamint a Gáza szempontjából szerencsétlenül alakuló nemzetközi politikai helyzetre vezethetőek vissza. Bár Izrael több, mint egy évtizede szigorúan ellenőrzi és korlátozza a Gázai övezetbe szállítható termékeket, hogy nyomást gyakoroljon a Hamászra, a palesztin szervezet korábban komoly bevételekre tett szert az Egyiptomból érkező csempészáru megadóztatásából.

A 2014-ben kinevezett egyiptomi elnök, Abdel-Fattah el-Sziszi viszont a radikális iszlámot, így a Hamászt is fenyegetésnek tartja. Egyiptom elérte, hogy a fő gázai-egyiptomi határátkelőt Rafáhnál ne a Hamász, hanem a Palesztin Hatóság ellenőrizze, a Hamászt pedig arra kényszerítette, hogy ne használja többet a csempészalagutakat. A Hamász az egyik legfontosabb izraeli határ, a Kerem Shalomi ellenőrzését is elvesztette a Palesztin Hatósággal való konfliktusa miatt, ami havi 20 millió dollár kiesést jelentett az iszlamista szervezetnek.

Az anyagilag egyre jobban ellehetetlenülő Hamász az arab világban is az elszigetelődés felé tart. Míg korábban a palesztin-izraeli konfliktusra jóval nagyobb figyelem jutott, egy ideje az iraki és a szíriai háborúk, illetve a szaúdi-iráni vetélkedés háttérbe szorítják a palesztinok nehézségeit.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Fatah Gázai övezet Hamász Izrael Palesztin Hatóság palesztin-izraeli konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.