Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. január 8. 11:00 Világ

Lefoglaltak 700 ezer euró értékű bitcoint 2016-ban, most 50 millióért eladhatják a finn vámosok

Elég furcsa helyzetbe került a finn vám- és pénzügyőrség. A hivatal nyomozói még 2016-ban egy drogkereskedelemmel kapcsolatos ügyben jobb híján lefoglaltak 1666 bitcoint, ami azóta is náluk van, mert amíg az üggyel kapcsolatos eljárások le nem zárultak, nem nagyon tudták eldönteni, hogy mihez kezdhetnek vele. A finn pénzügyi felügyelet ugyanis csak tavaly kezdte el szabályozni a kriptovalutákkal való kereskedelmet.

A vámhivatal 2018-ban felvetette, hogy elárverezné a bitcoinvagyonát, de visszakoztak a tervtől, arra hivatkozva, hogy megfelelő garanciák nélkül nem látják biztosítottnak, hogy a szabályozatlanság miatt a bitcoin nem jut vissza a szürke zónába.

A vámhivatalnak egyébként összesen 1981 bitcoinja van, ha a további kisebb lefoglalásokat is beleszámítják. Ennek a vagyonnak az aktuális értéke az árfolyam-ingadozások következtében elérte már egyszer a 20 millió eurót, de volt olyan időpont is, amikor csak 5 millió eurót ért. A 2016-os 700 ezer eurós lefoglalás jelenleg több mint 50 milliót ér.

Most viszont mintha tisztulnának a jogi lehetőségek, mert az YLE közszolgálati hírügynökség szerint a hivatal bejelentette, hogy eladná az összes kriptovalutáját. Ha ez megtörténik, akkor a finn kincstár összesen 60 millió eurót (jelenlegi árfolyamon 21,6 milliárd forintnak megfelelő összeget) kasszírozhat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden az arany és a bitcoin felértékelődése felé mutatVilágpolitikai bizonytalanságok, tőzsdei félelmek, aggodalom a jegybankok függetlenségének elvesztésétől - sok oka van annak, hogy a befektetők menedéket keresnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bitcoin finnország kriptodeviza Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.