Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. január 7. 15:06 Világ

Tenger alatti szénbányát engedélyeztek Angliában

Folytatódhat egy tenger alatti, mélyművelésű szénbánya megnyitásának előkészítése az Egyesült Királyságban, miután a kormány nem támadta meg a helyi hatóságok döntését.

A tervek szerint Anglia északnyugati részén, Cumbria grófságban, Whitehaven közelében létesülne a szénbánya, amely az Ír-tenger alatt lévő szénmezőt aknázná ki. A kitermelt szenet egy közeli létesítményben alakítanák koksszá acélipari felhasználás céljából.

A 165 millió fontos beruházást 2017 óta a helyi hatóságok már kétszer is engedélyezték, a kormány pedig most úgy döntött, hogy nem avatkozik közbe – írja a BBC. Környezetvédő szervezetek nem meglepő módon ellenzik a bányanyitást, és jó eséllyel bíróságon fogják megtámadni az engedélyét.

Ha valóban létrejön, ez lesz az ország első új mélyművelésű szénbányája az utóbbi 30 évben, továbbá valószínűleg az egyetlen is, mivel az utolsó ilyen bányát már jó pár évvel ezelőtt bezárták. Az sem véletlen, hogy nem energetikai célra akarnak szenet bányászni, a szénalapú áramtermelés ugyanis már egyre kevésbé éri meg, tavaly már hónapokon keresztül teljesen szénmentesen működött az ország áramrendszere.

Az acéliparban azonban egyelőre nem tudják nélkülözni a kokszot, a beruházást tervező vállalat azzal érvel, hogy évente 3 millió tonnányi amerikai importot váltana ki a tevékenysége. A kormány számára ennél is többet nyom a latba az ígért 500 új munkahely a gazdaságilag hátrányos helyzetű vidéken, amelyet csak nemrég tudott elhódítani a konzervatív párt, miután az itteni választókörzetek több évtizeden keresztül stabil munkáspárti bázisnak számítottak.

Közben azonban Boris Johnson miniszterelnök a klímaváltozás elleni közdelem élharcosának is el szeretné adni magát, ami nyilvánvalóan ellentmondásban van egy új szénbánya megnyitásával, hiszen a klímaváltozás szempontjából leginkább szennyező fosszilis tüzelőanyagról van szó. Persze ha importot vált ki, akkor globális léptékben mindegy, honnan származik a felhasznált szén, végső soron az acélipar dekarbonizálására lenne szükség.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzermilliárdokat keresnek az éghajlatváltozás fő felelősévelLassan le kellene mondani a szén elégetéséről, de egyelőre dollár milliárdokat keresnek az energiahordozóval kereskedő vállalatok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ acélipar bányászat éghajlatváltozás szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.