Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 10. 16:45 Vállalat

Ezermilliárdokat keresnek az éghajlatváltozás fő felelősével

Az ENSZ hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint a klímaváltozás elleni harcban kulcsfontosságú lenne a szén felhasználásának visszaszorítása. Jelenleg a megtermelt áram 40 százalékát állítják elő szénből, ezt lényegében nullára kellene csökkenteni 2050-re, hogy a felmelegedés ne haladja meg az iparosodás előtti szinthez képest a 1,5 Celsius-fokot, amely felett a folyamat valószínűleg kontrollálhatatlanná válna.

A feladat nagyságát szemléletesen mutatja, mekkora profitot érnek el a szénnek köszönhetően a vezető nyersanyag-kitermelő és -kereskedő cégek. A Glencore például karnyújtásnyira van attól, hogy az energiahordozón elért nyeresége meghaladja a rézen realizáltat, amire nem volt példa a társaság részvényeinek 2011-es londoni tőzsdei bevezetése óta.

Az Anglo American szenes profitja négy év alatt megtriplázódott, dacára a csökkenő kitermelésének. Az előrejelzés szerint az energiahordozó a cég idei nyereségének 43 százalékát fogja biztosítani, pedig a társaság üzemeltet többet is a világ legjövedelmezőbb platina-, gyémánt- és rézbányái közül. A Liberum pénzügyi csoport előrejelzése szerint az Anglo American idén 3,288 milliárd dollár profitot zsebel be a szénnek köszönhetően, míg a Glencore 5,101 milliárdot. (Forintban 928, illetve 1440 milliárd.)

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa összedől a világ, legalább sok pénzt akarnak rajta keresniA világ az ENSZ hétfői klímajelentésének drámai megállapításait igyekszik feldolgozni, de sok befektető azon gondolkozik, hogyan lehet mindebből pénzt csinálni.

A Bloomberg által megszólaltatott elemző szerint mindez a felfutó kínai keresletnek köszönhető, mivel az ország több szenet importál, mint valaha. Nem utolsó sorban amiatt, mert szénalapú áramtermelése 7,8 százalékkal nőtt az első félévben. Ennek hatására a szén világpiaci ára az utóbbi hat év csúcsának közelébe emelkedett.

Igaz, a szén ára időnként hektikusan változik, mert más energiahordozókkal, nyersanyagokkal ellentétben nagy részét a kitermelő országban használják fel, általában egy bányához közeli hőerőműben. Az évente kibányászott mennyiségnek csak a kevesebb mint az ötödét, nagyjából egymilliárd tonnát szállítják tengeren más országokba. Így a keresleti-kínálati viszonyok kisebb megváltozása is hevesen elmozdíthatja az árfolyamot.

Az éghajlatváltozásra visszatérve, a szenet azért tartják különösen károsnak az energiahordozók közül, mert fajlagosan sokkal több üvegházhatású gáz szabadul fel az elégetése során, mint például a földgáz esetében. Ezért kellene a felhasználható, amúgy még több száz évre elegendő készletek döntő többségét a föld alatt hagyni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína nagyratörő tervvel venné fel a harcot a klímaváltozássalA világ legnagyobb kibocsátáskereskedő rendszerét hozná létre, bár a korábbi kísérletek rendre kudarcot vallottak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat éghajlatváltozás Glencore hőerőmű Kína szén Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.