Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. február 8. 10:20 Világ

A korrupció sem tesz be a Samsungnak

A dél-koreai rendőrség csütörtökön azzal gyanúsította meg a Samsung elnökét, Li Kunhit, hogy részt vett egy 8,2 milliárd von (7,5 millió dollár vagy kétmilliárd forint) értékű adócsalásban. Az elmúlt években számos hasonló botrány rázta meg a legnagyobb koreai vállalatot, amely a GDP 20 százalékát állítja elő.

A dél-koreai rendőrség szerint Li és egy másik, meg nem nevezett vezető összesen 260 bankszámlát vezetett, amelyek 72 különböző Samsung-alkalmazott nevén futottak, és ezeknek a bankszámláknak a segítségével csalták el a kétmilliárd forint értékű adót.

A 76 éves Li csak formálisan vezeti a Samsungot, miután 2014-ben szívrohamot kapott. Azóta egy szöuli kórház lakója, és állapota nem javul érdemben. Nehéz vele a kommunikáció, és a rendőrség sem tudta kihallgatni a meggyanúsítás előtt. Szívrohama után fia és örököse, Li Dzsejong irányította a vállalatcsoportot, amíg vesztegetés és korrupció miatt le nem csukták.

A bíróság szerint a fiatalabb Li mintegy 38 millió dollár kenőpénzt adott a korábbi koreai elnöknek, Pak Kunhjének, és körének különböző üzleti előnyökért cserébe. Az egy évig bebörtönzött fiatalabb Lit éppen a múlt héten engedték ki, miután fellebbezése után felére, két és fél évre csökkentették börtönbüntetését, amelyet ráadásul négy évre felfüggesztettek.

A botrányok nincsenek jelentős hatással a Samsung üzleti sikereire. A fiatalabb Li bebörtönzése alatt rekordprofitot ért el a vállalat, amely a világ legnagyobb okostelefon-gyártójaként 2017-ben is növelni tudta piaci részesedését.

Az idősebb Lit már 2008-ban is meggyanúsították adócsalással. Akkor lemondott pozíciójáról, de két évvel később visszatért. Li akkor azt mondta, erkölcsi és jogi felelősséget vállal tettéért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt a vége: 1,5 milliárdnál több okostelefon nem kell egy évbenNem okostelefont vettek karácsonyra az emberek, mert azok túl drágának tűntek ahhoz képest, hogy mennyi újdonság volt bennük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ dél-korea okostelefon Samsung Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.