Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. február 5. 16:32 Világ

Drágulhat a hummusz, mert nem terem elég csicseriborsó

Szomorú hír a hummuszimádóknak, hogy a globális csicseriborsó-hiány van, és ezért az árak is elindultak felfelé. Legalábbis az Egyesült Királyságban biztosan. A brit Grocer magazin felmérése szerint a 310 grammos kiszerelésű hummusz egy év alatt 29 százalékkal drágult, így már 1,47 fontba kerül. De Magyarországon is drágult a csicseriborsó-konzerv, a G-Roby webshopjában például 299 forintról 324-349 forintra emelkedett a 400 grammos kiszerelés.

A jelenlegi kínálat nem tudja kielégíteni a csicseriborsó iránti világpiaci keresletet, mondta a Grocer magazinnak egy természetes élelmiszereket forgalmazó cég, az EHL Ingridiens vezetője. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az elmúlt egy évben több fontos termelő országban is kevés volt a termés – írja a Quartz.

A világ legnagyobb csicseriborsó termesztője egyébként India, őt Ausztrália és Pakisztán követi, ám a Közel-Keleten, a Földközi-tenger térségében és az Egyesült Államokban is sok az ültetvény.

A csicseriborsó termesztéssel a legnagyobb baj, hogy elképesztően vízigényes, a szarvasmarha tenyésztés után ez a növény igényli a legtöbb vizet a mezőgazdaságban. Egy uncia (kb. 30 gramm) csicseriborsó termesztéséhez 288 liter vízre van szükség. Ez 114 literrel több, mint amennyit a sertéstenyésztés igényel, míg a csirketartáshoz 80 liter szükséges.

Vagyis nem túl hatékony dolog csicseriborsót termeszteni, és néhány ország azért sem képes erre, mert nem rendelkezik annyi vízforrással, hogy megfelelően locsolni tudja az ültetvényeket. 

Update: Egy a csicseriborsó témában nálunk sokkal jártasabb olvasónk felhívta rá a figyelmünket, hogy a csicseriborsó valójában egy szárazságtűrő növény. “Csupán a kelés és a kezdeti fejlődés időszakában igényli a csapadékot”, írja honlapján a Nébih.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ aszály csicseriborsó drágulás hummusz mezőgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.