Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. november 4. 14:46 Adat

Csehországban és Szlovákiában már látszanak a szigorítások eredményei

A visegrádi országok közül az elmúlt egy hétben Csehországban a napi új esetek egymillió lakosra vetített számát nézve a az eddigi meredek felfutás éles fordulatot vett. A legsúlyosabb helyzetben lévő országban megtorpanni látszik tehát a járvány, miközben a többi visegrádi országban még tart az emelkedő trend. Ugyanakkor az új fertőzöttek száma továbbra se mond sokat a járványhelyzetről, sajnos Csehországban sem, vagyis túlzott optimizmusra egyelőre még nincs ok.

A pozitív tesztek aránya az összes elvégzett teszthez képest ugyanis még mindig túl magas, messze öt százalék feletti a régióban – e tekintetben egyedül Szlovákiában sikerült érdemben javítani a helyzeten, ahol széleskörű tesztelésbe kezdtek a hétvégén. 

Az elégtelen tesztelés miatt a járvány erőssége egyelőre leginkább a koronavírushoz köthető halálozások alapján jellemezhető. Az egymillió lakosra jutó napi halálesetek számán a csehországi szigorítások hatása még nem látszik, de Szlovákiában, ahol szintén elrendelték a távoktatást és kijárási korlátozásokat vezettek be, úgy látszik, sikerül féken tartani a vírus terjedését.

Magyarországon és Lengyelországban viszont továbbra sem érzékelhető semmilyen biztató jel az idősorokat nézve.

Szlovákiában a távoktatást október 12-én, a kijárási korlátozásokat október 24-én vezették be, Csehországban pedig az általános iskolák október 14-én zártak be (a közép- és felsőoktatási intézmények már ekkor is online működtek), a kijárást október 22-től korlátozták. Az intézkedések hatásai úgy tűnik, három-négy hét múltán kezdenek lassan látszani a járványügyi adatokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA régióban sok helyen visszaállt a tavaszi szigor, a magyar kormány a maszkviselésben és a határzárban bízikBár az egész régiót erősen sújtja a járvány második hulláma, jelentős különbségek vannak a kormányzati válaszokban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 koronavírus teszt tesztelés visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.