Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. október 13. 10:48 Világ

Karanténlakások rázzák fel az albérleti piacot Lengyelországban

Sok szempontból hasonló folyamatok játszódnak le a lengyel albérleti piacon, mint ami Magyarországon is megfigyelhető: visszaesett a kereslet, a díjak csökkentek, javult a bérlők alkupozíciója, bérbeadói oldalon pedig elindult az alkalmazkodás, néha innovatív elemekkel.

A money.pl arról ír, hogy a piacon feltűntek olyan ingatlanok, amelyeket kifejezetten úgy hirdetnek, hogy alkalmasak a 14 napos karantén eltöltésére, ha valaki például nem szeretne találkozni a vele amúgy egy fedél alatt lakó idősebb szüleivel. A cikkben megszólaltatott nő azért döntött úgy, hogy ilyen célra hirdeti a lánya számára épített, de üresen álló házát, mert fizetni kell a felvett hitelt. Így azt is elfogadja, ha kéthetente cserélődnek az albérlők, akiket nem is válogathat meg.

Esete közel sem egyedi, és a korábban is az albérleti piacon lévő lakóingatlanok mellett például falusi turisztikai szálláshelyeket is hirdetnek úgy, hogy alkalmasak a karantén időszakának eltöltésére.

A kereslet szintén tetten érhető a hirdetésekben. Az egyik feladója például öt fehérorosz vendégmunkása számára keres sürgősen olyan lakást vagy házat, ahol eltölthetik a kéthetes karantént.

A lap által megkérdezett ingatlanszakértő szerint ezzel a megoldással főleg azok kísérleteznek, akik korábban rövid távú kiadással hasznosították az ingatlanjukat. Miután ez a kereslet – főképpen az elmaradó turisták miatt – eltűnt, a tulajdonosok egy része eladta az ingatlant, mások hosszú távra adják ki, a maradék pedig a „Covid-piacon” próbál érvényesülni. A szakember szerint azonban nehéz megmondani, hogy az utóbbi elég jövedelmező-e.

Az egyik lengyel ingatlanos oldal szerint augusztusban több mint 40 százalékkal volt kisebb a kereslet az egy évvel korábbihoz képest, és még szeptemberben is 20 százalékos csökkenést mértek. A hónap végén az üres albérletek aránya 8 százalék volt, ami több mint a duplája a 2019 augusztusában mért értéknek. Igaz, idén júliusban 16 százalék felett is járt ez a mutató. Ebben szerepet játszik, hogy sok vendégmunkás távozott Lengyelországból, rengeteg egyetemista távoktatásban kezdte a szemesztert, és a munkavállalók közül is kevesebb embernek van szüksége albérletre, mint korábban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyira padlón van a szállodapiac, hogy albérletszerűen kiadják a hotelszobát havi 89 ezerértÉs ebben benne van a rezsi, az ingyen kávé és tea, igény szerint mikrosütő és a heti takarítás is. Igaz, nem általános a trend, de könnyen lehet ma albérlet helyett hotelbe költözni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ albérlet járvány karantén Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.