Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. október 7. 06:18 Közélet

Annyira padlón van a szállodapiac, hogy albérletszerűen kiadják a hotelszobát havi 89 ezerért

A különleges idők különleges megoldásokat követelnek – tartja a mondás, és az elmúlt hónapok a járvány által leginkább érintett magyar cégeknél gyakran kifejezetten érdekes üzleti megoldásokat eredményeztek. Bár trendről aligha lehet beszélni, de az ilyen megoldások közé tartozik, hogy a turizmus leállása miatt radikálisan lecsökkent forgalom miatt néhány budapesti hotel elkezdte középtávra kiadni a szobáit, tehát megjelent az albérletek piacán.

A Hegyalja úti Hotel Charles tulajdonosa, Szombati Károly márciusban három hónapra kezdte el kiadni a szobákat, illetve kisebb lakásokat, hiszen 28 és 38 négyzetméter közötti apartmanjaik vannak konyhával, fürdőszobával és klímával. Ők tehát nem csak szobákat, hanem egész lakrészeket tudtak meghirdetni, amikor leállt a turizmus.

Eleinte legfeljebb három hónapra adták ki a lakásokat, és a 65 lakásból mintegy 20-nak lett bérlője.

Júliusra viszont realizálódott bennem, hogy ez az állapot el fog húzódni, ezért onnantól kezdve hosszabb távra is elkezdtem hirdetni a lakásokat, ami most éppen maximálisan áprilisi határidőt jelent

– mondta Szombati, aki azt is elárulta, hogy most középtávon 42-45 lakást tud így kiadni, és emellett a mérsékelt üzleti és belföldi turizmus átlagosan napi 5-10 további szobafoglalást hoz.

De nemcsak a hotelek lakrészei, hanem a hotelszobák is megjelentek már a lakásbérleti piacon. A Corvin Sétányon található négycsillagos Hotel City Inn nemrég közzétett hirdetése standard és superior szobákat kínál 1-3 fő részére, legfeljebb fél évre, havi 89-109 ezer forintért, és ebben már benne van a rezsiköltség is. A szobákhoz szokás szerint tévé, wifi, vízforraló, minibár és széf, ingyen kávé és tea, igény szerint mikrohullámú sütő, valamint heti egyszeri takarítás is jár, és a hotelben természetesen még reggeli is kapható, 1250 forintért.

Hegedűs Gábor, a Hotel City Inn igazgatója azt mondta nekünk, hogy 66 szobából 50-et terveznek kiadni hosszabb távra, és a lehetőség múlt heti meghirdetése óta 44 szobát már ki is vettek, de a többi szobát is “naponta 50-60-an nézik meg”. A Hotel City Inn tavasszal egyébként bezárt, mert akkor azt gondolták, hogy őszre helyreáll a turizmus, és csak nemrég döntöttek a hosszú távú szobakiadás mellett.

Csekély szokásos forgalom egyébként itt is van, nagyjából napi 3-5 szobát tudtak hagyományos módon értékesíteni az elmúlt időszakban. Ezek a belföldi vendégek főleg munka ügyben vagy rokonlátogatásra érkezve szállnak meg a hotelben, de az is jellemző, hogy valaki a budapesti kórházi kezelés miatt száll meg pár napra. Vannak, akik egy-két hétre veszik ki a szobákat, de olyan is akad, aki már jelezte, hogy márciusig maradna. Hegedűs Gábor azzal számol, hogy április-márciusig adják ki hosszabb távon a szobákat.

Lakás a Charles Apartment Hotelben. Fotó: Charles Apartment Hotel

Szombati Károly azt mondta, az árakat alapvetően dinamikusan kezeli, márciusban még 49 ezer forint plusz rezsiért adott ki egy lakást, ami bőven a környéken lévő garzonok szokásos 110-120 ezer forintos bérleti díja alatt volt, de azóta emelt, és mostanában már havi 100-110 ezer forintért adott ki lakásokat. Ám van még olyan bérlője is, aki április végén 69 ezer forintért vett ki egy lakást, most pedig havi 79 ezret fizet.

A Hotel City Innben ehhez képest az árazáskor nem annyira a környékbeli bérleti piac árait, hanem sokkal inkább a becsült költségeiket vették figyelembe. Hegedűs erről azt mondta, hogy a rezsiköltségek megbecslésével nem volt egyszerű dolguk, mert a turisták jellemzően csak reggel és este tartózkodnak a szobákban, most viszont van, aki egész nap a hotelben van, mert például tanul.

Próbáltunk olyan árat belőni, amely tisztességes, de a célunk most alapvetően az, hogy nullára kijöjjenek a szobák

– mondta.

Arra a kérdésre, hogy a turizmus miatt kieső forgalom mekkora részét tudja mindez ellensúlyozni, Szombati azt mondta, szerinte nagyjából 20-30 százalékot, de úgy, hogy csökkentették a béreket és a munkaidőt is. Bár nem küldtek el senkit, de a távozó munkatársak helyére nem vettek fel újakat, így nagyjából felére csökkent a létszámuk. A cégvezető idén jelentős veszteségre számít, de mindezek ellenére bizakodó, mert 

szerinte a járvány nélkül nem ismerte volna fel a középtávú lakáskiadásban rejlő potenciált.

Szombati és Hegedűs elmondása alapján sokféle ember bérel hosszabb távon lakást vagy szobát a hotelekben. Van aki építkezik, van aki még nem tud beköltözni az új ingatlanába, vagy magánéleti okok állnak a háttérben, például szakítás vagy válás miatt is keresnek középtávra bérlakást. A külföldön dolgozó magyarok közül is sokan jöttek haza, és arra várnak, hogy visszamehessenek.

Hegedűs azt mondta, közülük sokan külföldön hajón vagy vendéglátásban dolgoznak, és nincs is magyar lakhelyük, viszont a kieső időre is kapnak fizetést. Vannak olyanok is, akik átmeneti munkalehetőséget keresnek. A szállásokon vidéki diák is megfordul, aki albérlet- vagy munkakeresés idejére választja a hotelt ideiglenes szállásnak.

A tél egyébként is holtidőszak a turizmusban, és nálunk is álltak üresen lakások. Ezeket a jövőben hasonló módon fogom hirdetni. Hosszú távon remélem, hogy még jól is jövök ki ebből az egészből

– mondta Szombati.

A Hotel City Inn igazgatója azonban hosszabb távon nem számol a középtávú kiadással, Hegedűs Gábor azt mondta, az elmúlt években még január-február környékén is telt ház volt náluk, ezért inkább arra számít, hogy továbbra is csak turistáknak adják majd ki a szobákat, ha véget ér a járvány.

Addig azonban valahogyan ki kell húznia a szállodák nagy részének, és ahogy arról a G7.hu kérdésére Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke beszámolt, a piac túlnyomó részének ezt lényegében bevételek nélkül kell összehoznia. A szobák hosszú távú kiadásával ugyanis csak nagyon kevesen próbálkoznak. Ahogy Flesch fogalmazott: “Budapesten nagyjából 20 ezer hotelszoba van, amiből jelenleg körülbelül 19,5 ezer áll üresen”.

Más alternatív bevételi forrás – mint például amilyen tavasszal az éttermeknek a helyben fogyasztás helyett a kiszállítás volt – a szállodák esetében nem jön szóba, és Flesch elmondása szerint az ágazatban május-júniusnál korábban nem számítanak “értelmezhető nagyságú forgalomra”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzt a szezont már a Balatonnál sem lesz könnyű visszahozniA júniusi turisztikai számok még mindig nagyon rosszak. Július-augusztusban az ország egyes régióiban nagyon felpörgött a forgalom, de a kiesést ez már nem hozza vissza.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon" - kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnakA járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet albérlet Budapest covid-19 hotel járvány turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. március 1. 10:03 Közélet

Az új demográfiai adatok alapján vágyálom marad a kormány kedvenc arányszámának elérése

A születésszám július óta tartó visszaesése december és január között megállt, de a halálozások száma december után újra nőtt januárban.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.