Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. szeptember 28. 12:33 Világ

Határkerítéssel próbálja távol tartani Németország a fertőzött vaddisznókat

A német hatóságok fémkerítést kezdtek építeni a lengyel határ egy szakaszán, hogy megpróbálják megállítani a vaddisznók között terjedő afrikai sertéspestist, amely a német disznóhúsexportot veszélyezteti.

Brandenburg tartomány délkeleti részén, a Neisse folyó mentén első lépésben egy 11 kilométeres szakaszon építik fel a kerítést – írja a Bloomberg a tartományi fogyasztóvédelmi minisztérium közleménye alapján. Erre azt követően szánták rá magukat, hogy újabb három vaddisznótetemben mutatták ki a betegséget, így már 32-re nőtt az ilyen esetek száma egy 150 négyzetkilométeres területen.

A házisertést-állományt egyelőre nem fertőzte meg a vírus, amely emberekre nem veszélyes, a sertésekkel azonban általában tíz napon belül végez. A legfontosabb ázsiai vevők, Dél-Korea, Japán és Kína azonban így is megtiltotta a német sertéshús importját, így érthető, hogy az EU legnagyobb termelője szeretne mielőbb megszabadulni a kórtól.

Az más kérdés, hogy ez egyáltalán nem könnyű. A vaddisznók között terjedő sertéspestis a magyar sertéságazatnak is sok gondot okozott, a lengyelek pedig hiába igyekeztek országon belüli kerítéssel meggátolni a nyugati irányú terjedését. A németek a kerítésépítés mellett kutyákkal és drónokkal igyekeznek megtalálni a fertőzésgyanús vaddisznókat, hogy kordában tarthassák, optimális esetben pedig felszámolhassák a betegséget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj korszak jöhet a hentesnél: a sertéshús drágább lehet, mint a marhaMár hónap alatt akár hatvan százalékkal is drágulhat a sertéshús ára Magyarországon a Kelet-Ázsiában egyre inkább terjedő sertéspestis miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ németország sertés sertéshús sertéspestis Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.