Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. január 26. 17:03 Világ

Fegyelmezett, szinte szabadkereskedelem-párti beszédet mondott Trump Davosban

Vajon mit fog a davosi konferencián összegyűlő kozmopolita-globalista CEO-elit fejéhez szegezni Donald Trump amerikai elnök, aki saját politikai ideológiáját éppen ezzel a csoporttal szemben alakította ki? Ez foglalkoztatta a világpolitika megfigyelőit, amióta kiderült, hogy az amerikai elnök ellátogat az eseményre.

A válasz az, hogy semmit. Sőt, Trump a beszéd kedvéért mintha robottá változott volna, és gépszerűen olvasta a súgógépről a teljesen Davos-kompatibilis beszédét, amiben nagy szerepet kapott a kulcsmondat, miszerint “az, hogy Amerika először, nem jelenti azt, hogy Amerika egyedül”. Trump tartotta magát az előre kitalált üzenethez, miszerint főleg az USA-ba irányuló beruházások érdekében fog lobbizni Davosban, és ezért az amerikai gazdaság erejéről, illetve az adócsomagtól és a szabályozás lebontásától várt előnyökről beszélt főleg.

A szokatlan fegyelmezettség azt is jelenti, hogy az elnök tiszteletteljesen viselkedett a jelenlévő politikai és üzleti vezetőkkel, legalábbis nem mondott semmi olyat, amiből rögtön botrány lett volna (igaz, amikor a kamu sajtóról beszélt, kapott némi hurrogást a teremben, a videón 35:40-től látható ez a jelent). A másik oldalon viszont nem biztos, hogy a robothangon beszélő elnököt bárki őszintének találhatta, miközben Trump váratlan irányváltásait jól ismeri bárki, aki követi a híreket.

Ott van például a kereskedelempolitika, ami máig az egyik legnagyobb világgazdasági kockázat Trump elnökségében. Az elnök kampánya alatt végig a szabadkereskedelmi egyezményeket tette felelőssé az amerikai rozsdaövezet gazdasági lecsúszásáért, viszont azon túl, hogy kivonult a csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezetről (TPP) szóló tárgyalásokról, és bevezetett egy-két importvámot Kanadával és Kínával szemben, nem tett sokat. Például nem mondta fel a NAFTA nevű észak-amerikai kereskedelmi egyezményt sem.

Davosban már odáig ment, hogy egyáltalán nem ellenzi a szabadkereskedelmet, ha az méltányos és kölcsönös előnyöket hoz: “az Egyesült Államok kész arra, hogy kölcsönösen előnyös kétoldalú kereskedelmi szerződést kössön a világ összes országával”. De az is semmi ahhoz képest, hogy csütörtök este azt mondta CNBC-nek, hogy még a TPP-hez is csatlakozna megfelelő feltételek esetén. A vele vacsorázó európai vállalatvezetőknek pedig azt mondta, hogy ő is érdekelt az európai gazdaság növekedésében, hiszen akkor lesz kinek exportálni az amerikai árukat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ davos Donald Trump világkereskedelem world economic forum Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.