Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. szeptember 9. 16:49 Világ

Sokan még mindig nem mennek vissza dolgozni, csökken az irodák értéke

Várakozások szerint tíz százalékkal csökkenhet a London központjában fekvő irodák értéke idén. A világjárvány következtében az ingatlanok iránti kereslet mérséklődik, és a Bloomberg értesülései szerint rövid távon nem is várható változás. Simon Wallace, a gazdasági lap által megkérdezett szakértő szerint a mostani zavaros helyzet korlátozza a piacot, sok vállalat az irodabérleti döntések előtt inkább kivár.

A bérleti díjakat nézve nyolc százalékos csökkenéssel járhat az irodák tavaszi kiürítése, illetve a nyári időszakban a lassú, fokozatos újranyitása. A dolgozókat a brit kormány ugyan megpróbálta bejárásra biztatni, a fertőzés második hullámával kapcsolatos félelmek miatt azonban ennek csak korlátozott sikere volt.

A jobb belső-londoni irodák értéke mindenesetre a következő évben várhatóan stabilizálódni fog. A befektetők ugyanis jövedelmezőbb beruházások hiányában egyelőre nem érdekeltek az eladásban, a prémium ingatlanok piacán hosszabb távon még mindig jobb hozamokat várnak, mint a kötvénypiacokon vagy más területeken. Wallace szerint az árak 2022-ben újra növekvő pályára állhatnak. 

A járványt a New York-i irodapiac is megsínyli, a New York Times által idézett adatok szerint az idei első nyolc hónapban feleannyi bérleti szerződés kötöttek, mint az előző év azonos időszakában, ezzel húsz éves mélypontra zsugorodott az irodapiac. A bérlők ráadásul jellemzően csak olyan rövid időtávokra veszik ki az ingatlanokat, amelyre a tulajdonosoknak februárban valószínűleg eszük ágában se lett volna leszerződni.

Ha az irodabérletről szóló döntések kerülnek napirendre, a következő szavak hangzanak el: halasztás, elnapolás és késleltetés.

– mondta a New York Times-nak egy ingatlanpiaci szakértő, vagyis meglehetősen hasonlóan gondolkodnak a londoni és a New York-i cégvezetők manapság, a potenciális bérlők mindkét városban további áresésre számítanak.

Az amerikai város hétköznapi forgalma még mindig a vasárnapokat idézi, ami már nem csak az irodaház-tulajdonosok számára riasztó, hanem félő, hogy a helyi költségvetés adóbevételein is jókora lyukat üt. A New York-i befektetők valamivel pesszimistábbak, mint a londoniak: a Land & Buildings ingatlanalap vezetője szerint három és öt év között heveri ki az ágazat a mostani megrázkódtatásokat.

Fokozza a nehézségeket, hogy az utóbbi években a legfontosabb új bérlők a közösségi (coworking) irodák üzemeltetői voltak, akiket kiváltképp mélyen érint a mostani válság, és az is, hogy sok cég a korábban már kibérelt, de most kihasználatlan területeit kedvező árakon albérletbe adja más vállalkozásoknak.

Némi optimizmusra ad okot ugyanakkor, hogy a mostani válság a legjelentősebb bérlőknek számító pénzügyi vállalatokat sokkal kevésbé rázza meg, mint a 2008-as. Sőt, az olyan technológiai óriások, mint a Facebook és az Amazon elkötelezettnek tűnnek a New York-i jelenlét iránt.

Az ingatlantulajdonosok tehát egyelőre túlzottan nem aggódnak, már csak azért sem, mert a már érvényben lévő, rendszerint hosszú évekre szóló szerződések felmondása nem megy egy csapásra. Ez mindig hosszú procedúra, és nem véletlen, hogy sokszor inkább nyomott áron, de tovább adják a már lekötött, fölöslegessé vált területeket a cégek, minthogy módosítanák az irodabérletüket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBukaresti iroda mutatja meg, hogy milyen lesz a járványbiztos munkahelyHamarosan a környezetvédelmi és energiahatékonysági minősítések mellett a járványvédelmi megfelelőségről szóló tanúsítványt is vitrinjükbe tehetik az irodaházak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ iroda irodabérlet London New York Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.