Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. szeptember 5. 12:19 Élet

Bukaresti iroda mutatja meg, hogy milyen lesz a járványbiztos munkahely

Az Ericsson bukaresti irodájában dolgozók szinte úgy érezhetik magukat, mintha egy modern kórház infektológiai részlegén járnának. A hasonlat nem véletlen, a karanténszobákat, a fotocellás ajtókat, a kihelyezett testhőmérséklet-mérőket, az éjszakai fertőtlenítő UV-lámpákat, a padlótól a plafonig érő válaszfalakat a mosdókban és a munkaállomások között azért alakították ki, mert a kórházakban is efféle megoldásokkal igyekeznek csökkenteni a fertőző osztályokon zajló ellátás kockázatait. A romániai irodaházban az átalakításokkal egyrészt a munkavállalókat igyekeznek visszacsábítani az otthonaikból, másrészt pedig az intézkedések gyakorlati hasznát is igyekeznek megfigyelni.

Liviu Tudor, az ingatlanvállalatokat képviselő European Property Federation (EPF) elnöke azt mondta a Bloombergnek, hogy a projekt egy irodapiaci szabvány előkészítésének része. Ennek kialakításában az építészek és mérnökök mellett egészségügyi szakértők is részt vesznek, így például az egyik legjelentősebb bukaresti kórház vezetője is csatlakozott a munkacsoporthoz. Az „immunis” irodai minősítés megszerzéséhez persze többek között a kinti, friss levegőt szállító légkondicionálók és szellőzők telepítése és a távolságtartásra alkalmas helyiségek, illetve útvonalak kialakítása is hozzátartozik, sőt, még számos további szempontot figyelembe kell venniük az irodák üzemeltetőinek.

Tudor ötven amerikai és európai ingatlanfejlesztővel is tárgyal a kritériumrendszer kialakításáról, amit a tervei szerint az Európai Unió döntéshozói elé terjeszt majd. Az amerikai lap ugyanakkor egy román mikrobiológust is megszólaltat, aki szerint persze szükség van a munkaállomások közötti távolság növelésére és a gyakori fertőtlenítésre, de könnyen felesleges kiadásokba bocsátkozhatnak az irodaházak a védekezés ürügyén,

a fertőzések elkerülése ugyanis leginkább az emberek felelőssége.

A maszk viselése, a gyakori kézmosás és fertőtlenítés, illetve a kellő távolságtartás lehet igazán gátja a vírus terjedésének, amit ugyan kiegészíthet a kiemelkedően biztonságossá tett környezet, de nincs rá mindenképpen szükség. Tudor ennek ellenére elkötelezett a projekt iránt, amibe saját ingatlanfejlesztő cégén keresztül már legalább egymillió eurót fektetett.

A Bloomberg elemzője szerint, ha az átalakítások és a minősítés megszerzésének árán vonzóbbá tehetők az irodák, akkor az jobban megérheti majd a tulajdonosoknak, mintha kihasználatlanul, üresen állnak az épületek. Az pedig egyáltalán nem kizárt, hogy a bérlők számára meggyőzők lesznek a járványbiztosnak kikiáltott ingatlanok – nem véletlen, hogy például a különböző környezetvédelmi és energiahatékonysági tanúsítványoknak is nagy piacuk van, még ha a minősített épületek energiafelhasználása gyakran nem is kedvezőbb sokkal az átlagosnál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKevesen akarnak visszamenni az irodába, de muszáj lesz, mert túl sok pénz van benneA hosszú távú szerződések és az építésre felvett hitelek miatt nem lehet egyik-napról a másikra megszüntetni az irodákat, a piaci szereplők többségének elemi érdeke, hogy az irodisták ne maradjanak otthon.

Élet iroda irodabérlet irodaház koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?