Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 27. 15:00 Világ

A Duna vízhozamának 30-szorosával tombol az árvíz Ázsia leghosszabb folyóján

Hetek óta tartanak az áradások Kína déli részén, de a jelek szerint a következő napokban még rosszabbra fordul a helyzet a Jangce mentén. A folyam felső vízgyűjtőjén már az egymást követő harmadik árhullám formálódik, ráadásul a következő három napban valószínűleg újabb heves esőzések lesznek Dél-Kínában.

Ázsia leghosszabb folyama mentén júliusban már kétmillió embert kellett evakuálni, a halottak és eltűntek száma pedig 142 az áradások júniusi kezdete óta – írja a Bloomberg. A kiöntött folyó júliusban 2,4 millió hektáron tette többé-kevésbé tönkre a termést, az összes okozott kár pedig már elérte a 17 milliárd dollárt. Ez ugyan egyelőre elmarad az 1998-as és a 2016-os árvizek okozta károktól, de nehezíti a koronavírus-járvány utáni gazdasági talpra állást, illetve a vírus további kordában tartását.

A várható újabb árhullám miatt a hatóságok arra utasították a Három-szurdok vízerőművet, hogy tartalékolja a még meglévő kapacitását. A mai állapot szerint a legfeljebb 175 méterig feltölthető tározó vízszintje 159,46 méter, közel öt méterrel alacsonyabb, mint egy héttel azelőtt.

A víz azonban ismét egyre nagyobb mennyiségben érkezik, a számítások szerint holnap már másodpercenként 60 ezer köbméteres ütemben. Összehasonlításként, ez a Duna mostani budapesti vízhozamának a 30-szorosa. Persze a Jangce sokkal bővizűbb folyó, az átlagos vízhozama is 30 köbméter/másodperc, míg az eddigi maximum 110 ezer volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt a hidegháború 2.0Az amerikai és a kínai elnöknek egyaránt érdekében áll a konfliktus kiélezése a két ország között, ennek a szembenállásnak lett mellékhadszíntere az indiai-kínai határ.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áradás jangce Kína Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.