Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. január 20. 16:20 Élet

Kiszámolták, mennyire környezetszennyező a leginkább környezetbarát sütő

Hamar végigsöpört a világsajtón a manchesteri egyetem kutatóinak egyik tanulmánya, amely azt hozta ki, hogy az Európában használt mikrohullámú sütők összesen 6,8 millió autóval egyenértékű szén-dioxidot bocsátanak ki. Persze nem közvetlenül, hanem a felhasznált áram előállítása, illetve a készülékek gyártása és hulladékkezelése kapcsán. A tanulmány értelmezése kicsit félrement, a szerzők ugyanis nem azt akarták mondani, hogy a mikrók környezetszennyezőek, csak arra akarták felhívni a figyelmet, hogy jobban is lehetne használni őket.

A kutatók azért pécézték ki a mikrosütőket, mert ez a háztartási eszköz mára széles körben elterjedtté vált az európai háztartásokban, sőt két év múlva már évi 135 milliót adhatnak el belőle. A mikró lett a legkeresettebb sütésre-főzésre alkalmas berendezés, ezért nem mindegy, hogy hogyan használják, de eddig még senki sem mérte fel a környezeti terhelésüket.

A mikrohullámú sütők egy évben összesen 9,4 terawattóra energiát használnak fel Európában, ami akkora mennyiség, mintha három nagyobb méretű gázerőmű csak azért dolgozna, hogy ezt az igényt kielégítse. A sütők ára csökken, ami segíti a terjedésüket, a fejlesztéseknek köszönhetően pedig egyre jobb modelleket dobnak piacra, ez pedig ahhoz vezet, hogy az életciklusuk rövidül. Egy mikrót húsz éve a vásárlók még jellemzően 10-15 évig használtak, ma azonban már csak 6-8 évig, pedig ennél elvileg jóval többet bírnának.

A környezetszennyező hatás autókhoz hasonlítása jobban érthetővé teszi a számokat, ám amint arra a Guardiannek nyilatkozó szakértők is kitértek, ez részben félrevezető, mert a mikrók összességében elenyésző hatást gyakorolnak a környezetre az autókhoz képest. Az áramfogyasztás vizsgálata is kérdőjeles, hiszen ilyen alapon minden elektromos készülék közvetett környezeti hatását vizsgálni lehetne, ráadásul azt nem is tudjuk, hogy a felhasznált energia mekkora mértékben származhat megújuló forrásokból.

A kutatók azt mondják, nem is ez volt a céljuk, csupán arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy jobban oda lehetne figyelni az eszközre, például jobban hozzá lehetne igazítani a használatot a készülő ételekhez. A felmérések szerint azonban a sütésre-főzésre alkalmas eszközök közül továbbra is a mikrohullámú sütő fogyasztja fajlagosan a legkevesebb energiát, tehát ennek használata a leginkább környezetbarát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet környezetvédelem mikrohullámú sütő szén-dioxid kibocsátás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.