Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. január 16. 16:12 Világ

Hamisított adatok azt sejtetik, hogy Kína épp túl van egy válságon

A kínai gazdaság hivatalos adatait évek óta gyanakvással figyelik a szakértők. Ennek az a központi kormányzat által is évek óta elismert jelenség az alapja, hogy a különböző tartományok jellemzően felfelé kozmetikázzák a gazdasági mutatóikat. Az adatok felpumpálására az az egyszerű magyarázat, hogy a helyi hivatalnokok karrierkilátásai nagyban összefüggenek a gazdaság teljesítményével, így komoly csábítását jelent számukra a mutatók meghamisítása.

A központi statisztikai hivatal a jelenség ismeretében korrigálja a beérkező adatokat, a finomítások viszont elrejtik a kínai gazdaság ingadozásait. A hivatalos számok alapján tényleges ciklusok nem domborodnak ki, az elmúlt öt évben például a GDP növekedése egyszer sem tért el fél százaléknál többel két egymást követő évben. A közelmúltban viszont több északi tartomány is olyan mértékű adathamisítást ismert el, amely alapján a Financial Times szerint lényegében rejtve maradt egy komolyabb gazdasági megtorpanás Észak-Kínában.

Három tartomány még 2016-ban ismerte el, hogy csalt az adatokkal. Elsőként az Észak-Koreával határos, tengerparti Liaoning, amely ráadásul nem csak egy évben, hanem 2012 és 2016 között igazított ki adatokat. A másik kettő Tiencsin (Tianjin), Észak-Kína legnagyobb kikötővárosa, illetve Belső-Mongólia azt ismerte el, hogy 2016-ban kozmetikázták ki a gazdasági mutatóikat.

 

Kína északi része függ leginkább a hagyományos energiahordozóktól és a bányászattól. Például Belső-Mongólia GDP-jének több mint 30 százaléka bányászatból és fémiparból származik. Kína azonban 2012 óta nem hozza nyilvánosságra ezeknek a szektoroknak a GDP-arányos mutatóit, pont azóta, hogy a nyersanyagok világpiaci árai csökkenésnek indultak, korlátozva ezzel az északi tartományok fejlődését.

A Financial Times szerint például a hamisított adatok miatt 2016-ban a hivatalosan öt százalék körüli bővülés helyett akár 13 százalékos gazdasági visszaesés is lehetett Belső-Mongóliában. Persze csak akkor, ha az előző évi adatot hitelesnek tekintjük. A lap szerint így valószínű, hogy Belső-Mongóliában sem csak a 2016-os adatokkal csaltak.

Míg a hivatalos adatokból tehát nem igazán látszik jelentős változás a kínai gazdaság teljesítményében, a Financial Times szerint a nyersanyagárakon túl is több mutató jelzi, hogy egy kisebb megtorpanásból lábal ki éppen a kínai gazdaság. Ez összefügghet azzal, hogy Kínában a hatóságok egy komolyabb hitelbuborékot próbáltak leereszteni az utóbbi években, a külső szemlélő számára nehezen felmérhető sikerrel.

Az egyik további mutató, ami szerint 2014 és 2016 között stagnált a klímaváltozást előidéző károsanyag-kibocsátás az egész világot tekintve, amely azért tűnt reménykeltőnek, mert mindezt Kína hivatalosan számottevő, hat százalék körüli növekedése mellett teljesült. Tavaly viszont két év után újra nőni kezdett a károsanyag-kibocsátás – éppen akkor, amikor több piaci – tehát nem a kínai kormánytól származó – adat is azt támasztotta alá, hogy ismét felpörgött a kínai gazdaság (például emelkedett az import, erős céges beszámolók, nem mintha ezekkel nem trükköznének Kínában rutinszerűen).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Kína kínai gazdaság Kínai Kommunista Párt Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.