Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. április 15. 12:25 Világ

Most derült ki, miért baj, hogy filléres alamizsnából, hatalom nélkül működik a WHO

Donald Trump keddi nyilatkozata szerint felfüggeszti az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást, az amerikai elnök ugyanis legújabban az ENSZ intézményét is hibáztatja a koronavírus terjedéséért.

A támogatás visszatartásának technikai részletei egyelőre bizonytalanok, még az sem egyértelmű, hogy az elnöki jogkörök mennyiben elegendők egy ilyen döntés meghozatalára. Mindenesetre az évi mindössze 2,5-3 milliárd dolláros költségvetéssel működő WHO jócskán megérezheti, ha a legnagyobb támogatók valamelyike kihátrál a szervezet mögül. Ezt nyilatkozta a szervezet vezetője a Science magazin újságírójának még tavaly decemberben.

 

Márpedig az előírt állami hozzájárulások közel egynegyedének az Egyesült Államoktól kellene érkeznie a 2020-2021-es költségvetési időszakban. Kína – amely iránt részrehajlással vádolja a WHO-t Trump – a második legnagyobb befizető 12 százalékos súllyal, míg például Németországra a tagdíjak hat százaléka esik, Magyarországra pedig a 0,2 százalékuk.

De ezek a tagdíjak valójában elhanyagolható pénzek. Ezek a WHO amúgy is kevés bevételének mindössze a töredékét, a jelenlegi ciklusban 16 százalékát teszik ki az állami hozzájárulások. A fennmaradó részt nemzetközi szervezetek, alapítványok, cégek és államok önkéntes hozzájárulásai fedezik, amelyek jelentős részét szintén amerikaiak adják, köztük több alapítványon keresztül Bill Gates. Így végül is az USA tavaly összesen több, mint 400 millió dollárt utalt a WHO-nak.

Érdemes azonban belegondolni, hogy

az Egészségügyi Világszervezet éves büdzséje nagyjából akkora, mint egy méretesebb amerikai kórházé.

Ehhez pedig az USA körülbelül akkora mértékben járul hozzá, amennyire egy, a területén működő jelentősebb kórház támaszkodhat adófizetőktől hozzájuk csoportosított közpénzekre.

A WHO súlya is ehhez mérhető a járványhelyzetben: a szervezet kétségbeesetten igyekszik érvényt szerezni a koronavírus-járvány megfékezésével kapcsolatos ajánlásainak, amelyeket olyan vezető hatalmak, mint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság sem vesznek komolyan. Az Egészségügyi Világszervezet nemhogy szankcionálni képtelen a tagállamokat, de még a szakmai észrevételeit is csak szemérmeskedve osztja meg velük:

Nem kritizáljuk a nyilvánosság előtt a tagországainkat.

– mondta Mike Ryan, az intézmény koronavírussal kapcsolatos munkacsoportjának vezetője egy újságírói kérdésre.

Miután az amerikai ellenzék az elnököt kezdte okolni a súlyosra fordult járványhelyzet miatt, várható volt, hogy Trump is bűnbakot keres, amihez ideális alany a pénzügyileg és hatalmilag is gyenge Egészségügyi Világszervezet. Demokrata politikusok aggodalmai szerint az elnök most a világjárvány megfékezésében főszerepet vállaló nemzetközi intézményt szorongat meg – ha tényleg így lenne, akkor valószínűleg a WHO által koordinált hathatós fellépésnek köszönhetően eleve ki sem alakultak volna a mostani gazdasági, politikai és társadalmi feszültségek.

Ami azt illeti, a WHO már jóval korábban indított munkacsoportot az “X betegség” elleni fellépésre. Ez az elképzelt, könnyen terjedő, hetekig lappangó de igen halálos járvány szinte tökéletesen illik a SARS-CoV-2-re. A szervezet gyors reagálású, globális megfigyelőhálózatot kezdeményezett a járványok kiindulása szempontjából leginkább kockázatos régiókba. Csak éppen források és hatalom hiányában nem jutottak messzire ebben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai egyesült államok Donald Trump koronavírus WHO Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.