Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. október 10. 10:34 Világ

Megvalósult a legenda: létezik a bolygó hollandi, ráadásul négy is van belőle

A világ egyetlen kikötőjében sem köthet ki mostantól két észak-koreai, egy comore-szigeteki és egy Szent Kitts és Nevis lobogójával jelzett teherhajó. A rendkívül szigorú szankcióról az ENSZ biztonsági tanácsa döntött hétfőn, miután a gyanú szerint az érintett tengerjárók a nemzetközi tiltás ellenére árut szállítottak Észak-Koreából.

Az ENSZ az elmúlt években számos szankcióval sújtotta Észak Koreát a kommunista állam nukleáris kísérletei miatt. Az eddigi legszigorúbb intézkedések idén augusztusban léptek életbe, amikor is teljesen megtiltották a szén, a vas, az ólom és a tenger gyümölcseinek a kihozatalát. A lépés nagyon érzékenyen érintette az ország gazdaságát, becslések szerint ugyanis Észak Korea teljes, 3 milliárd dolláros éves exportjának harmadát ezek a termékek adják.

A gazdasági nyomásgyakorlás célja az lett volna, hogy a kommunista rezsimet párbeszédre kényszerítse, ezt azonban nem sikerült elérni. Phenjan kifejezetten agresszíven reagált: azzal fenyegették meg az Egyesült Államokat, hogy „ezerszeresen fognak megfizetni” országuk szuverenitásának megsértéséért. A szintén nem a visszafogottságáról híres Donald Trump amerikai elnök az észak-koreai keménykedésre hasonló választ adott, aminek eredményeként a következő hetekben rendre atomcsapásokkal fenyegette egymást a két ország.

Phenjan ráadásul úgy gondolta, hogy szavait nyomatékosítani kell, és szeptember elején kísérleti hidrogénbomba-robbantást hajtott végre. Erre válaszul érkezett az ENSZ újabb szankciócsomagja, amely már a textilexportot is tiltólistára helyezte, a nyersolaj bevitelének pedig felső határt szabott.

A hajók kikötői kitiltását a szankciók betartását felügyelő szakértői bizottság vezetője jelentette be, Hugh Griffiths arról azonban nem beszélt, hogy pontosan milyen termékeket szállítottak a tengerjárók. Korábban voltak már hírek arról, hogy egyes hajók rendre megsértik a szankciókat, saját üzemanyagtartályukban dízelolajat szállítva az Észak-Koreába. A Reuters által felvázolt módszer lényege, hogy a tengeri járművek eredetileg távolabbi úti célt adnak meg, és ennek megfelelő mennyiségű üzemanyagot tankolnak, majd menet közben változtatnak az útirányon, és végül (féltanknyi dízellel) Észak-Koreában kötnek ki.

Nagy valószínűség szerint most azonban nem erről volt szó: az érintett hajók nem a beviteli, hanem a kihozatali szankciókat szeghették meg. Erre utal legalábbis, hogy döntését tiltott áru szállításával indokolta az ENSZ.

Érdekes kérdés, hogy a tengerjárók végül hol kötnek majd ki, és mi lesz az általuk szállított áruval. Mindenesetre létezik egy 17. századi tengerészlegenda, egy hajóról, ami arra ítéltetett, hogy az idők végezetéig hajózzon a világ tengerein. Most kiderült, hogy a bolygó hollandi tényleg létezik ráadásul nem is csak egy ilyen hajó van.

Fotó: AFP/Europress

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ensz észak-korea hajózás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.