Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. március 10. 11:07 Adat, Élet

Elszállóban az élelmiszerek ára

Nem tűnik nagyon messzinek 2016 júniusa, de ha az élelmiszerek árváltozását nézzük, akkor nagyon az. Négy éve nyáron a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) még éves szinten 0,4 százalékos árcsökkenést mutatott ki, azaz ennyivel kevesebbet kellett fizetni ugyanazért a fogyasztói kosárért, mint 2015 nyarán.

Azóta viszont folyamatos infláció van, ráadásul egyre nagyobb ütemű. Idén februárban már 7 százalékkal kellett többet fizetni ugyanannyi élelmiszerért, mint egy évvel korábban. A drágulás mértékét havi bontásban az alábbi grafikon mutatja, és jól látszik rajta, hogy a KSH által mért élelmiszer-infláció mértéke töretlenül és elég meredeken emelkedik.

 

Az alábbi képet egy 2016. februári Lidl akciós katalógusból vágtuk ki, érdemes megnézni rajta az árakat, a sertéskaraj kilója például akkor 1299 forintba került. Most február végén mi 2197 forintért láttuk ugyanezt a Lidlben, az Alidban pedig 1749 forintért. Az eltelt három és fél évben természetesen a bérek is emelkedtek, de sertéskarajból biztosan nem lehet annyit venni ma egy fizetésből, mint 2016 elején.

Húskínálat a Lidl akciós újságjában, 2016 februárjában

A KSH közleménye is kiemeli, hogy a sertés nagyon megdrágult, egyetlen év alatt 27,3 százalékkal ment fel, míg a kolbász 21,5, a sonka 11, a zöldség-gyümölcs 10,3, a tej 9,4, a kenyér pedig 7,2 százalékkal drágult.

Az átlagos infláció a KSH szerint 4,4 százalékos volt. Ez sem kevés, hiszen a jegybank hivatalos inflációs célja három plusz/mínusz egy százalék, vagyis a januári 4,7 százalék után továbbra is kívül esik az MNB toleranciasávján a pénzromlás üteme.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA dráguló gyümölcs és hús állíthatja meg a forint zuhanásátHa egy euró forintban kifejezett értéke nem is, de a gyümölcsök és a húsok ára lépésre kényszerítheti az MNB-t.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet drágulás élelmiszer fogyasztói árindex infláció KSH Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.