Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. február 26. 17:35 Világ

Már a járvány kitörése előtt is akadozott a világkereskedelem

Naponta tucatjával jönnek arról a hírek, miképpen érinti a koronavírus-járvány világszerte a gazdasági szereplőket. A Bloomberg gyűjtéséből például kiderül, hogy a kínai kereslet összeomlása miatt Új-Zélandon rákokat engednek vissza a tengerbe, de a legkiszolgáltatottabb helyzetben mégis azok a cégek vannak, amelyek egyszerűen nem tudják nélkülözni a leállt kínai vagy éppen dél-koreai üzemekből hiába várt alkatrészeket.

A helyzet veszélybe sodorta a világ egyik legnagyobb hajózási társaságának törekvését is, hogy újratárgyalja hitelezőivel az adósságait. De az egész logisztikai ágazat szenved, már csak azért is, mert a 2009-es válságot követően a tavalyi volt az első év, amikor visszaesett a világkereskedelem. Vagyis egy nem túl jó évet követően kénytelenek szembenézni a mostani káosszal az ágazat szereplői.

A CPB World Trade Monitor adatai szerint a világkereskedelem volumene 0,4 százalékkal csökkent, ami minimális változás, mégis nagy fordulat a 2018-as több mint 3 százalékos növekedéshez képest. Egyedi hatásként emögött leginkább az amerikai elnök Kínával szembeni kereskedelmi háborúját érdemes kiemelni.

 

Miután ez lezárult, a legtöbben abban reménykedtek, hogy a világkereskedelem idén talpra áll. Minél tovább tart azonban a koronavírus-járvány, ennek annál kisebb az esélye. Ez az exportorientált magyar gazdaság számára is rossz hír, részben ezért csökkentette az idei növekedési előrejelzését 4-ről 3,5 százalékra a Pénzügyminisztérium.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDöcögve indul újra a világ gyára a koronavírus miatt, iPhone-hiány jöhetRengetegen figyelik aggódva, hogy a koronavírus-járvány közepette milyen mértékben indulnak újra az üzemek a meghosszabbított kínai holdújévi leállás után.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kereskedelmi háború koronavírus világkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.