Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. február 10. 10:28 Világ

Döcögve indul újra a világ gyára a koronavírus miatt, iPhone-hiány jöhet

Kínát gyakran szokás a világ gyárának nevezni, nem csak a helyben előállított késztermékek miatt, sok máshol termelő vállalat működése is függ a Kínából érkező részegységektől. Éppen ezért rengetegen figyelik aggódva, hogy a koronavírus-járvány közepette milyen mértékben indulnak újra az üzemek a meghosszabbított kínai holdújévi leállás után.

Normálisan esetben múlt héten már Kína-szerte fel kellett volna pörögnie a munkának a gyárakban, építkezésekben és irodákban, de a legtöbb helyen ez nem történt meg. A járvány megfékezése érdekében több mint 20 tartomány és ennek megfelelő szintű közigazgatási egység kormányzata utasította arra a cégeket, hogy ne kezdjék újra a munkát vasárnapig. Tavaly ezen a területen állították elő a kínai GDP 80, az exportteljesítménynek pedig a 90 százalékát.

Ez a határidő lejárt, de néhány tartományra és sok kisebb térségre adtak ki a helyi hatóságok olyan direktívákat, hogy ennek a hétnek a végéig, de akár március 1-ig is maradjanak zárva a munkahelyek. Az újrakezdést az is nehezíti, hogy rengeteg dolgozó most tért vissza az ország más részeiről, és két hétig karanténban kell lennie, mielőtt munkába állhat. Emellett sok helyen a forgalom ellenőrzése is lassítja az emberek és áruk mozgását.

A Natixis elemzőcég térségi szakértője arról beszélt a CNBC-nek, hogy a kínai holdújévvel együtt legalább másfél hónap esik ki az ipari termelésből. A leállás emblematikus szereplője az egyebek mellett iPhone-okat összeszerelő Foxconn, amely eddig csak egy gyárának újraindítására kapott engedélyt. A BBC szerint a vállalat arra készül, hogy gyártókapacitásának egy részét egészségügyi maszkok előállítására állítsa át, ezekből ugyanis súlyos hiány van a járvány kitörése óta. A tervek szerint először a saját dolgozókat látják el a védőfelszereléssel, majd elkezdik a külső szállításokat. Az a cél, hogy a hónap végén már napi kétmillió maszkot állítsanak elő.

Néhány elemző arra számít, hogy idén globálisan 10 százalékkal csökkenhet az okostelefon-gyártás,

iPhone-okból pedig kifejezetten hiány lehet, különösen az új 11-es modellből.

A korábbi években egyébként a Foxconn üzemei még a kínai holdújév alatt is termeltek, idén azonban a járvány miatt le kellett állítani őket.

Kínán kívül a Hyundai-nak kellett leállítania dél-koreai gyárakat a Kínából származó alkatrészellátás elakadása miatt, és a Fiat is arra figyelmeztetett, hogy erre kényszerülhet az egyik európai üzemében. A Suzuki arról számolt be, hogy igyekszik Kínán kívülről biztosítani a beszállítást, hogy ne kelljen leállítania a termelését a legnagyobb piacának számító Indiában – írja a BBC.

A vírus halálos áldozatainak száma világszerte elérte a 910-et, Kínán belül (Hongkonggal együtt) a 909-et. (Egy kínai állampolgár a Fülöp-szigeteken hunyt el a betegségben.) A legutóbbi napi kínai statisztika szerint több mint háromezer új megbetegedést regisztráltak, a fertőzöttek száma így átlépte a 40 ezret.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkG7 Podcast: A koronavírus a globális gyógyszerellátást is megrengetiNéhány nap alatt a havi forgalom négy-ötszörösére nőtt a kereslet Magyarországon a szájmaszkok és fertőtlenítőszerek iránt. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója a podcastunk vendége.

Világ foxconn iPhone Kína koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. augusztus 11. 11:54 Világ

Újabb probléma akadályozza a nemzetközi kereskedelmet

Több áruszállító tengerjáró hajók legénysége is megtagadta a munkát, miután már akár több mint egy évet töltött el a fedélzeten.

Fabók Bálint
2020. augusztus 10. 18:02 Világ

Közel duplájára nőtt az erdőirtások mértéke a járvány miatt

A hatóságok rugalmatlansága és a romló gazdasági helyzet miatt nagyobb területen vágtak ki fákat a műholdfelvételek alapján.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 10. 10:18 Vállalat, Világ

Beragadtak a járvány miatt bevezetett részmunkaidőbe a németek

Bár összességében csökken a részmunkaidősök száma, az ütem nem elég gyors, és egyes szektorokban továbbra is állnak a gépek. A cégek ennek ellenére sem akarják elbocsátani a dolgozókat, további állami támogatást kérnek.

Fontos

Bucsky Péter
2020. augusztus 12. 06:51 Közélet

Minden 20. forintot költöttek el hasznosan az elfuserált fővárosi fejlesztésnél

Lassan két évvel a szerződés felmondása után is újabb költségek kerülnek elő, a számla az aktuális kimutatás szerint 11,1 milliárd. Felelős, de még csak gyanúsított sincs.

Váczi István
2020. augusztus 11. 06:52 Vállalat

Veszteséges, de már gyarapítja a gazdaságot a kormány kedvenc multija

Tavaly 30 milliárd forintot tett hozzá a magyar gazdasághoz a Samsung gödi üzeme, amely már több mint kétezer embert foglalkoztat.

Avatar
2020. augusztus 10. 15:33 Adat

Most akkor mekkora a valódi munkanélküliség Magyarországon?

Egymásnak sokszor homlokegyenest ellentmondó kommentárokat lehet olvasni arról, hogy pontosan mekkora munkanélküliség alakult ki, és látható-e már javulás.