Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. február 10. 10:28 Világ

Döcögve indul újra a világ gyára a koronavírus miatt, iPhone-hiány jöhet

Kínát gyakran szokás a világ gyárának nevezni, nem csak a helyben előállított késztermékek miatt, sok máshol termelő vállalat működése is függ a Kínából érkező részegységektől. Éppen ezért rengetegen figyelik aggódva, hogy a koronavírus-járvány közepette milyen mértékben indulnak újra az üzemek a meghosszabbított kínai holdújévi leállás után.

Normálisan esetben múlt héten már Kína-szerte fel kellett volna pörögnie a munkának a gyárakban, építkezésekben és irodákban, de a legtöbb helyen ez nem történt meg. A járvány megfékezése érdekében több mint 20 tartomány és ennek megfelelő szintű közigazgatási egység kormányzata utasította arra a cégeket, hogy ne kezdjék újra a munkát vasárnapig. Tavaly ezen a területen állították elő a kínai GDP 80, az exportteljesítménynek pedig a 90 százalékát.

Ez a határidő lejárt, de néhány tartományra és sok kisebb térségre adtak ki a helyi hatóságok olyan direktívákat, hogy ennek a hétnek a végéig, de akár március 1-ig is maradjanak zárva a munkahelyek. Az újrakezdést az is nehezíti, hogy rengeteg dolgozó most tért vissza az ország más részeiről, és két hétig karanténban kell lennie, mielőtt munkába állhat. Emellett sok helyen a forgalom ellenőrzése is lassítja az emberek és áruk mozgását.

A Natixis elemzőcég térségi szakértője arról beszélt a CNBC-nek, hogy a kínai holdújévvel együtt legalább másfél hónap esik ki az ipari termelésből. A leállás emblematikus szereplője az egyebek mellett iPhone-okat összeszerelő Foxconn, amely eddig csak egy gyárának újraindítására kapott engedélyt. A BBC szerint a vállalat arra készül, hogy gyártókapacitásának egy részét egészségügyi maszkok előállítására állítsa át, ezekből ugyanis súlyos hiány van a járvány kitörése óta. A tervek szerint először a saját dolgozókat látják el a védőfelszereléssel, majd elkezdik a külső szállításokat. Az a cél, hogy a hónap végén már napi kétmillió maszkot állítsanak elő.

Néhány elemző arra számít, hogy idén globálisan 10 százalékkal csökkenhet az okostelefon-gyártás,

iPhone-okból pedig kifejezetten hiány lehet, különösen az új 11-es modellből.

A korábbi években egyébként a Foxconn üzemei még a kínai holdújév alatt is termeltek, idén azonban a járvány miatt le kellett állítani őket.

Kínán kívül a Hyundai-nak kellett leállítania dél-koreai gyárakat a Kínából származó alkatrészellátás elakadása miatt, és a Fiat is arra figyelmeztetett, hogy erre kényszerülhet az egyik európai üzemében. A Suzuki arról számolt be, hogy igyekszik Kínán kívülről biztosítani a beszállítást, hogy ne kelljen leállítania a termelését a legnagyobb piacának számító Indiában – írja a BBC.

A vírus halálos áldozatainak száma világszerte elérte a 910-et, Kínán belül (Hongkonggal együtt) a 909-et. (Egy kínai állampolgár a Fülöp-szigeteken hunyt el a betegségben.) A legutóbbi napi kínai statisztika szerint több mint háromezer új megbetegedést regisztráltak, a fertőzöttek száma így átlépte a 40 ezret.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkG7 Podcast: A koronavírus a globális gyógyszerellátást is megrengetiNéhány nap alatt a havi forgalom négy-ötszörösére nőtt a kereslet Magyarországon a szájmaszkok és fertőtlenítőszerek iránt. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója a podcastunk vendége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ foxconn iPhone Kína koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2023. május 29. 04:33 Világ

Megtérülő ravaszság vagy felesleges kockázat Orbánék stratégiája a külgazdaságban?

A befektetések egyre inkább „baráti" országokban koncentrálódnak, Európában Kína szerepe csökken, Amerikáé nő. Magyarország kilóg a sorból, ami egyes értelmezések szerint ravasz, mások szerint kockázatos dolog.

Nagy Zsolt
2023. május 27. 17:32 Pénz, Világ

Orbánék új barátja élőben mutatja meg, hogy kell nagyban Monopoly-t játszani

A háború után meglóduló energiaárak alaposan kitömték a katari államkasszát, és a pénzt nem restek részben a külpolitikai céljaik mentén befektetni.

Váczi István
2023. május 26. 16:49 Világ

Van fontosabb földgáz is az orosznál Kína számára

Miközben az új orosz vezetékkel kapcsolatos döntést halogatják, Közép-Ázsia felé ők szeretnék felgyorsítani a megvalósítást.

Fontos

Banyár József
2023. május 28. 17:35 Élet

A gyermeknevelés luxussá vált, ezt akartuk?

A jövő nemzedék felnevelése a társadalom egyik legfontosabb befektetése, de ezt mintha senki sem akarná tudomásul venni, amikor a gazdaságról vagy a nyugdíjrendszerről van szó.

Jandó Zoltán
2023. május 28. 04:32 Adat

Ősszel annyi gázunk lesz, hogy nem tudjuk majd hova tenni, az árak bezuhanhatnak

Ha ilyen ütemben folytatódik a betárolás, szeptember elejére elérhetjük a szinte teljes töltöttséget. Tavaly emiatt egy hónap alatt nyolcadára esett a gázár.

Trippon Mariann
2023. május 27. 13:03 Pénz

Fordul a kamatciklus a világban?

Az előző időszak masszív kamatemelései után a fejlett gazdaságokban tetőzött vagy hamarosan tetőzik a szigorítási ciklus, a piacok már a várható kamatcsökkentésekre fókuszálnak.