Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. február 10. 10:28 Világ

Döcögve indul újra a világ gyára a koronavírus miatt, iPhone-hiány jöhet

Kínát gyakran szokás a világ gyárának nevezni, nem csak a helyben előállított késztermékek miatt, sok máshol termelő vállalat működése is függ a Kínából érkező részegységektől. Éppen ezért rengetegen figyelik aggódva, hogy a koronavírus-járvány közepette milyen mértékben indulnak újra az üzemek a meghosszabbított kínai holdújévi leállás után.

Normálisan esetben múlt héten már Kína-szerte fel kellett volna pörögnie a munkának a gyárakban, építkezésekben és irodákban, de a legtöbb helyen ez nem történt meg. A járvány megfékezése érdekében több mint 20 tartomány és ennek megfelelő szintű közigazgatási egység kormányzata utasította arra a cégeket, hogy ne kezdjék újra a munkát vasárnapig. Tavaly ezen a területen állították elő a kínai GDP 80, az exportteljesítménynek pedig a 90 százalékát.

Ez a határidő lejárt, de néhány tartományra és sok kisebb térségre adtak ki a helyi hatóságok olyan direktívákat, hogy ennek a hétnek a végéig, de akár március 1-ig is maradjanak zárva a munkahelyek. Az újrakezdést az is nehezíti, hogy rengeteg dolgozó most tért vissza az ország más részeiről, és két hétig karanténban kell lennie, mielőtt munkába állhat. Emellett sok helyen a forgalom ellenőrzése is lassítja az emberek és áruk mozgását.

A Natixis elemzőcég térségi szakértője arról beszélt a CNBC-nek, hogy a kínai holdújévvel együtt legalább másfél hónap esik ki az ipari termelésből. A leállás emblematikus szereplője az egyebek mellett iPhone-okat összeszerelő Foxconn, amely eddig csak egy gyárának újraindítására kapott engedélyt. A BBC szerint a vállalat arra készül, hogy gyártókapacitásának egy részét egészségügyi maszkok előállítására állítsa át, ezekből ugyanis súlyos hiány van a járvány kitörése óta. A tervek szerint először a saját dolgozókat látják el a védőfelszereléssel, majd elkezdik a külső szállításokat. Az a cél, hogy a hónap végén már napi kétmillió maszkot állítsanak elő.

Néhány elemző arra számít, hogy idén globálisan 10 százalékkal csökkenhet az okostelefon-gyártás,

iPhone-okból pedig kifejezetten hiány lehet, különösen az új 11-es modellből.

A korábbi években egyébként a Foxconn üzemei még a kínai holdújév alatt is termeltek, idén azonban a járvány miatt le kellett állítani őket.

Kínán kívül a Hyundai-nak kellett leállítania dél-koreai gyárakat a Kínából származó alkatrészellátás elakadása miatt, és a Fiat is arra figyelmeztetett, hogy erre kényszerülhet az egyik európai üzemében. A Suzuki arról számolt be, hogy igyekszik Kínán kívülről biztosítani a beszállítást, hogy ne kelljen leállítania a termelését a legnagyobb piacának számító Indiában – írja a BBC.

A vírus halálos áldozatainak száma világszerte elérte a 910-et, Kínán belül (Hongkonggal együtt) a 909-et. (Egy kínai állampolgár a Fülöp-szigeteken hunyt el a betegségben.) A legutóbbi napi kínai statisztika szerint több mint háromezer új megbetegedést regisztráltak, a fertőzöttek száma így átlépte a 40 ezret.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkG7 Podcast: A koronavírus a globális gyógyszerellátást is megrengetiNéhány nap alatt a havi forgalom négy-ötszörösére nőtt a kereslet Magyarországon a szájmaszkok és fertőtlenítőszerek iránt. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója a podcastunk vendége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ foxconn iPhone Kína koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.