Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. február 10. 10:28 Világ

Döcögve indul újra a világ gyára a koronavírus miatt, iPhone-hiány jöhet

Kínát gyakran szokás a világ gyárának nevezni, nem csak a helyben előállított késztermékek miatt, sok máshol termelő vállalat működése is függ a Kínából érkező részegységektől. Éppen ezért rengetegen figyelik aggódva, hogy a koronavírus-járvány közepette milyen mértékben indulnak újra az üzemek a meghosszabbított kínai holdújévi leállás után.

Normálisan esetben múlt héten már Kína-szerte fel kellett volna pörögnie a munkának a gyárakban, építkezésekben és irodákban, de a legtöbb helyen ez nem történt meg. A járvány megfékezése érdekében több mint 20 tartomány és ennek megfelelő szintű közigazgatási egység kormányzata utasította arra a cégeket, hogy ne kezdjék újra a munkát vasárnapig. Tavaly ezen a területen állították elő a kínai GDP 80, az exportteljesítménynek pedig a 90 százalékát.

Ez a határidő lejárt, de néhány tartományra és sok kisebb térségre adtak ki a helyi hatóságok olyan direktívákat, hogy ennek a hétnek a végéig, de akár március 1-ig is maradjanak zárva a munkahelyek. Az újrakezdést az is nehezíti, hogy rengeteg dolgozó most tért vissza az ország más részeiről, és két hétig karanténban kell lennie, mielőtt munkába állhat. Emellett sok helyen a forgalom ellenőrzése is lassítja az emberek és áruk mozgását.

A Natixis elemzőcég térségi szakértője arról beszélt a CNBC-nek, hogy a kínai holdújévvel együtt legalább másfél hónap esik ki az ipari termelésből. A leállás emblematikus szereplője az egyebek mellett iPhone-okat összeszerelő Foxconn, amely eddig csak egy gyárának újraindítására kapott engedélyt. A BBC szerint a vállalat arra készül, hogy gyártókapacitásának egy részét egészségügyi maszkok előállítására állítsa át, ezekből ugyanis súlyos hiány van a járvány kitörése óta. A tervek szerint először a saját dolgozókat látják el a védőfelszereléssel, majd elkezdik a külső szállításokat. Az a cél, hogy a hónap végén már napi kétmillió maszkot állítsanak elő.

Néhány elemző arra számít, hogy idén globálisan 10 százalékkal csökkenhet az okostelefon-gyártás,

iPhone-okból pedig kifejezetten hiány lehet, különösen az új 11-es modellből.

A korábbi években egyébként a Foxconn üzemei még a kínai holdújév alatt is termeltek, idén azonban a járvány miatt le kellett állítani őket.

Kínán kívül a Hyundai-nak kellett leállítania dél-koreai gyárakat a Kínából származó alkatrészellátás elakadása miatt, és a Fiat is arra figyelmeztetett, hogy erre kényszerülhet az egyik európai üzemében. A Suzuki arról számolt be, hogy igyekszik Kínán kívülről biztosítani a beszállítást, hogy ne kelljen leállítania a termelését a legnagyobb piacának számító Indiában – írja a BBC.

A vírus halálos áldozatainak száma világszerte elérte a 910-et, Kínán belül (Hongkonggal együtt) a 909-et. (Egy kínai állampolgár a Fülöp-szigeteken hunyt el a betegségben.) A legutóbbi napi kínai statisztika szerint több mint háromezer új megbetegedést regisztráltak, a fertőzöttek száma így átlépte a 40 ezret.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkG7 Podcast: A koronavírus a globális gyógyszerellátást is megrengetiNéhány nap alatt a havi forgalom négy-ötszörösére nőtt a kereslet Magyarországon a szájmaszkok és fertőtlenítőszerek iránt. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója a podcastunk vendége.

Világ foxconn iPhone Kína koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2020. április 7. 11:14 Világ

Gyors kilábalással sem tudják elkerülni a durva válságot Csehországban

A cseh pénzügyminisztérium januárban még 2,5 százalékos gazdasági növekedést vetített előre idénre, ehelyett most 5,6 százalékos visszaeséssel számol.

Fabók Bálint
2020. április 6. 14:02 Világ

Drogkartellek is elkezdtek szájmaszkkal kereskedni

Az alapanyaghiány a kínai drogkereskedőket is érinti, ezért elkezdték diverzifikálni a tevékenységüket.

Debreczeni Anna
2020. április 6. 12:15 Világ

Ijesztő volt látni, hogy egy nap alatt állt a feje tetejére minden – beszámolók az olasz frontvonalról

Pár hét alatt kényszerítette térdre az elszabadult járvány Olaszországot. Hogyan vélekednek a kormány lépéseiről, kommunikációjáról az ott élők?

Fontos

Stubnya Bence
2020. április 6. 16:06 Vállalat

Nem ritka a futárnak felcsapó menedzser a túlélésért küzdő vendéglátóiparban

Drasztikus megszorításokra kényszerülnek az éttermek, az egész iparág szenved. Napok alatt kellett újratervezni a gyakran évek óta bejáratott rutint.

Jandó Zoltán
2020. április 6. 06:31 Vállalat

Kormányközeli cégek lehetnek a nyertesei a koronavírust követő felvásárlásoknak

Konszolidációs hullámot indíthat el a mostani válság, ezen pedig azok nyerhetnek, akiknek van pénzük. Minél később jön az állami mentőcsomag, annál kiszolgáltatottabbak a cégek.

Fabók Bálint
2020. április 5. 06:47 Élet

“Tízezer forintom maradt” – munkájukat elvesztők a kétségbeejtő helyzetükről

Gyári munkát kereső szakács, talajt vesztő egykori hajléktalan vagy egyszerre munkanélkülivé váló pár. Milyen sorsok vannak az állásukat vesztő tízezrek között?