Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. február 10. 10:28 Világ

Döcögve indul újra a világ gyára a koronavírus miatt, iPhone-hiány jöhet

Kínát gyakran szokás a világ gyárának nevezni, nem csak a helyben előállított késztermékek miatt, sok máshol termelő vállalat működése is függ a Kínából érkező részegységektől. Éppen ezért rengetegen figyelik aggódva, hogy a koronavírus-járvány közepette milyen mértékben indulnak újra az üzemek a meghosszabbított kínai holdújévi leállás után.

Normálisan esetben múlt héten már Kína-szerte fel kellett volna pörögnie a munkának a gyárakban, építkezésekben és irodákban, de a legtöbb helyen ez nem történt meg. A járvány megfékezése érdekében több mint 20 tartomány és ennek megfelelő szintű közigazgatási egység kormányzata utasította arra a cégeket, hogy ne kezdjék újra a munkát vasárnapig. Tavaly ezen a területen állították elő a kínai GDP 80, az exportteljesítménynek pedig a 90 százalékát.

Ez a határidő lejárt, de néhány tartományra és sok kisebb térségre adtak ki a helyi hatóságok olyan direktívákat, hogy ennek a hétnek a végéig, de akár március 1-ig is maradjanak zárva a munkahelyek. Az újrakezdést az is nehezíti, hogy rengeteg dolgozó most tért vissza az ország más részeiről, és két hétig karanténban kell lennie, mielőtt munkába állhat. Emellett sok helyen a forgalom ellenőrzése is lassítja az emberek és áruk mozgását.

A Natixis elemzőcég térségi szakértője arról beszélt a CNBC-nek, hogy a kínai holdújévvel együtt legalább másfél hónap esik ki az ipari termelésből. A leállás emblematikus szereplője az egyebek mellett iPhone-okat összeszerelő Foxconn, amely eddig csak egy gyárának újraindítására kapott engedélyt. A BBC szerint a vállalat arra készül, hogy gyártókapacitásának egy részét egészségügyi maszkok előállítására állítsa át, ezekből ugyanis súlyos hiány van a járvány kitörése óta. A tervek szerint először a saját dolgozókat látják el a védőfelszereléssel, majd elkezdik a külső szállításokat. Az a cél, hogy a hónap végén már napi kétmillió maszkot állítsanak elő.

Néhány elemző arra számít, hogy idén globálisan 10 százalékkal csökkenhet az okostelefon-gyártás,

iPhone-okból pedig kifejezetten hiány lehet, különösen az új 11-es modellből.

A korábbi években egyébként a Foxconn üzemei még a kínai holdújév alatt is termeltek, idén azonban a járvány miatt le kellett állítani őket.

Kínán kívül a Hyundai-nak kellett leállítania dél-koreai gyárakat a Kínából származó alkatrészellátás elakadása miatt, és a Fiat is arra figyelmeztetett, hogy erre kényszerülhet az egyik európai üzemében. A Suzuki arról számolt be, hogy igyekszik Kínán kívülről biztosítani a beszállítást, hogy ne kelljen leállítania a termelését a legnagyobb piacának számító Indiában – írja a BBC.

A vírus halálos áldozatainak száma világszerte elérte a 910-et, Kínán belül (Hongkonggal együtt) a 909-et. (Egy kínai állampolgár a Fülöp-szigeteken hunyt el a betegségben.) A legutóbbi napi kínai statisztika szerint több mint háromezer új megbetegedést regisztráltak, a fertőzöttek száma így átlépte a 40 ezret.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkG7 Podcast: A koronavírus a globális gyógyszerellátást is megrengetiNéhány nap alatt a havi forgalom négy-ötszörösére nőtt a kereslet Magyarországon a szájmaszkok és fertőtlenítőszerek iránt. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója a podcastunk vendége.

Világ foxconn iPhone Kína koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Fontos

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Bucsky Péter
2020. október 21. 05:13 Közélet, Vállalat

Nem jönnek vissza az utasok, egyre jobban szenved a járványban a BKK

Ha nincs elég utas, akkor nincs elég jegy- és bérletbevétel, a kiadások nagy része viszont fix, a menetrend átszabása viszont mintha tabu lenne.

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.