Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. január 23. 15:35 Élet

Nem csak költözni segítenek, ki is dobják a fölösleges kacatjaidat

A fenntarthatóságra törekvő, a fogyasztás szempontjából tudatos életvitel terjedése és a városi ingatlanárak emelkedése kezdi átformálni a lakhatási szokásokat is. Kevésbé vágynak az emberek túlságosan nagy otthonokra, amelyek nem csak magas költségekkel járnak, hanem sok esetben fölösleges és az idő múltával mindinkább bosszantóbb kacatok felhalmozásával is. A kisebb lakásba való költözés és a szükségtelen tárgyak kiválogatása azonban kellemetlen és megerőltető feladat.

A Wall Street Journal cikke szerint akik az otthonuk méret- és kacatcsökkentése (“downsizing”-ja) mellett döntenek, profi segítséget kaphatnak, ugyanis a fentebbi tendenciát felismerve egyre több vállalkozó foglalkozik kifejezetten a szükséges és a nélkülözhető személyes tárgyak szelektálásával, legalábbis az Egyesült Államokban. E cégek legfontosabb szolgáltatása az ügyfeleik meggyőzése arról, hogy meg kell válniuk bizonyos, akár évtizedeken át őrzött holmijaiktól, amiben leginkább arra az érvre támaszkodhatnak, amit egy körülbelül ezer szakmabeli céget tömörítő amerikai egyesület vezetője is felhozott a WSJ újságírójának:

A kézzelfogható tárgyak megtartásán kívül még számtalan módon meg lehet őrizni egy emléket.

Az írásban szó esik egy 89 éves hölgy példájáról, aki a régi házához képest egy harmad-akkora méretű új lakásba költözött. Ekkor az őt segítő cég jelölte ki a megtartásra, a családon belüli ajándékozásra, az eladásra, az adományozásra és a kidobásra ítélt tárgyakat, méghozzá a közeli hozzátartozók bevonásával. A szakemberek egy Excel-táblában összesítettek a néni ingóságait, amit aztán elküldtek a gyerekeinek azzal a kéréssel, hogy mind a négyen rangsorolják őket. A módszernek köszönhetően egyrészt végül semmi sem veszett el, amit a családból valaki fontosnak tartana, másrészt pedig a testvérek igazságosan részesültek az édesanyjuk által hátrahagyott tárgyakból.

A szelektálásra szakosodott cégek a munkát többnyire néhány hónap alatt elvégzik, általában 10-15 ezer dolláros áron, tehát 3-4,5 millió forintért. Az ár még az USA-ban is magasnak tűnhet, azonban a cégek nem csak a válogatásban és a folyamat okozta fájdalmak feldolgozásában segítenek, hanem a tárgyakon való túladáson is: akár árverésekre is elviszik az értékesebb műtárgyakat vagy bútorokat, a selejtezett darabokat pedig a lehető leggyorsabban elszállítják, hogy az ügyfél ne visszakozhasson, ha már valami kidobásra lett ítélve.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet ingatlan költözés lakás szolgáltatás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.