Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. január 21. 13:18 Adat, Vállalat

Az UEFA szerint nincs még egy olyan csapat Európában, mint a Felcsút

Egy olyan listán tűnt fel egy magyar focicsapat az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) üzleti kiadványában, ahol valószínűleg senki nem várta volna, hogy valaha megtörténhet ez. A szervezet napokban kiadott jelentésében (pdf) ugyanis a Felcsút bekerült Európa húsz legtöbb nyereséget termelő együttese közé.

Barcelona, Dortmund, Ajax? Na persze

Az 1812 főt számláló Fejér megyei település „klubja”, amely tavaly a hetedik helyen végzett a magyar élvonalban közvetlenül a hatszázezres Lipcse a német bajnokságban tavaly bronzérmes Red Bull által birtokolt csapatát előzi a listán. Mindezt úgy, hogy az üzemi eredmények alapján összeállított húszas listán nincs rajta például a közel 700 millió euróból élő Barcelona, a tavalyi Bajnokok Ligája elődöntős Ajax, vagy éppen a jellemzően elég jól gazdálkodó Borussia Dortmund*Az adózott eredmény alapján összeállított listán utóbbi már szerepel, épp az azon 18. helyen álló Felcsútot előzi..

 

Már önmagában ez is meglepő, de van egy rangsor, amiben még előrébb végzett a Felcsút. Az üzemi nyereség mértékét a bevételhez viszonyító mutatóban ugyanis konkrétan elsők a húszas listán. Méghozzá nagyon magasan: a magyar csapat profitmarzsa duplája a Manchester Unitedénak, és majdnem másfélszerese az ebből a szempontból második helyen álló, tavalyi BL-döntős Tottenham Hotspurnél mértnek*Az adózott nyereség alapján összeállított listán csak a harmadik legmagasabb profitmarzs a Felcsúté, de itt több esetben elég látványosan egyedi tételek torzítják a számokat..

 

Más kérdés, hogy épp a Felcsút furcsa feltűnése mutat rá az UEFA kiadványának módszertani problémáira. A lista szerint ugyanis a Felcsút 29 millió eurós, azaz jelenlegi árfolyamon közel 10 milliárd forintos üzemi eredményt produkált. A gond csak az, hogy a magyar futballcsapatok közül nemhogy nyereségből, de még bevételből is csak egynek jött össze ennyi 2018-ban, és az is hatalmas rekordnak számított.

Egy másik Felcsút

Tavalyelőtt a Fehérvár FC Kft. ért el – jórészt a sikeres nemzetközi kupaszereplésnek köszönhetően – 10,2 milliárdos árbevételt, amit további 900 millióval egyéb bevételek is megdobtak. Ez viszont a rohamosan gazdagodó magyar labdarúgó élvonalban is kiugró. Összehasonlításképpen korábban a Fradi volt a rekorder 5,4 milliárdos összesített bevétellel, 2012-ben pedig a teljes – akkor még 16 csapatos – futballélvonal együttes bevétele volt annyi, mint most a Fehérváré.

A Fehérvárt messze lemaradva követték a többiek, a felcsúti élvonalbeli csapatot fenntartó Puskás FC Kft. forgalma például 3,7 milliárd volt. Ezt jelentős részben el is költötték: a vállalat 100 milliós nyereséget mutatott ki 2018-ban. Azaz az UEFA által rögzített összeg mindössze 1 százalékát.

 

A magyarázat a jelentős eltérésre szinte biztosan az, hogy az európai szövetség nem a Puskás FC Kft. számait nézte, hanem az azzal szimbiózisban élő, Orbán Viktor által alapított és Mészáros Lőrinc által elnökölt fociakadémiáét. A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány ugyanis tényleg ilyen nagyságrendű nyereséget produkált 2018-ban, a profitmarzs pedig még magasabb is volt annál, amit az UEFA mért. Mindez jelentős részben a tao-támogatásoknak köszönhető, tehát annak, hogy számos, nem ritkán kormányközeli cég az államkassza helyett az alapítványnak utalta a saját sokszor állami megrendelésekből származó nyeresége után fizetendő adót.

Más kérdés, hogy az így képződött 9 milliárdos profit nem tornyosul ott az akadémia valamelyik raktárában, és valójában csak számviteli okok miatt létezik. A bevételek nagy részét ugyanis különböző nagyértékű berendezések, műszerek vásárlására, ingatlanok építésére költötték, ezek viszont – ahogy ezt ebben a cikkben részletesen elmagyaráztuk – nem abban az évben jelentkeznek ráfordításként, amikor ténylegesen elköltik rá a pénzt, hanem a későbbiekben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElmagyarázzuk, hogyan lehet 9 milliárdos profitja Orbán Viktor fociakadémiájánakNem kell aggódni, a tao-bevételeket elköltötték, csak a számviteli szabályok miatt termelt a Dechatlonnál ötször nagyobb nyereséget a felcsúti fociakadémia.

Honnan van a pénz?

Mindez azért érdekes, mert, ha az UEFA az összes többi kimutatásánál az alapítvány bevételeivel számolt, akkor ez a teljes ligaszintű bevételeket is eltorzíthatja. A trendeken ugyan valószínűleg nem változtat, hiszen az elég jól látszik, hogy a felcsúti akadémia nélkül is ömlik a pénz és elsősorban a közpénz a magyar élvonalbeli csapatokhoz, de az adatok pontosságát megkérdőjelezheti.

Persze az európai szövetséget nehéz emiatt kritizálni, hiszen így is elég sokat kihoztak a magyar adatokból ahhoz képest, hogy a csapatokat fenntartó cégek mennyire eltérő, illetve nem ritkán hiányos beszámolókat tesznek közzé*Lehet, hogy az UEFA számára szolgáltattak adatokat.. Mindenesetre az elég érdekes, hogy a szövetség kimutatása szerint a kazah mellett kizárólag a magyar élvonalbeli futballcsapatoknak nincs bevétele közvetítési jogokból, miközben az állami média éves szinten közel 4 milliárd forinttal támogatja így a hazai labdarúgást. Ahogy az is furcsa, hogy a magyar liga összes bevételének közel fele valamilyen nem nevesített forrásból származik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKevés volt a felcsúti focinak 19 milliárd, visszamenőleg kaphattak újabb százmilliókatValószínűleg egy jogszabály-módosításnak köszönhetően juthatott újabb közel egymilliárd forinthoz, így összesen már 20 milliárdnyi közpénzből szépülhet az akadémia.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízmilliárd forint folyik át az MLSZ-en a futballcsapatokhozMég annál is sokkal több pénz kapnak a magyar focicsapatok a közvetítésekért, mint amennyiről eddig hallani lehetett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár nyolc éve tömik a focicsapatokat állami milliárdokkal, lassan belefulladnak2010-ben 500 millióból gazdálkodhatott egy NB1-es csapat, most 2 milliárdból. Rengeteg támogatás jön az államtól és milliárdoknak nem lehet megállapítani az eredetét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat Felcsút Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány Puskás FC uefa Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.