Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. január 9. 10:55 Világ

Szulejmáni megölését a hadiiparban érdekelt szakértők értékelték az amerikai médiában

Kászim Szulejmáni múlt pénteki likvidálása óta egymásnak adják a kilincset a dróncsapás miatt Trumpot dicsérő szakértők az amerikai tévéstúdiókban és szerkesztőségekben. Az akcióval kapcsolatos pozitív vélekedésen túl többnyire van még egy érdekes közös tulajdonságuk a meghívott kommentátoroknak, amire a The Intercept cikke hívja fel a figyelmet: sokuk kötődik a hadiiparhoz, ami komoly üzleti hasznot húzhat egy súlyosbodó fegyveres konfliktusból.

Az utóbbi években Donald Trump egyoldalú támogatásáról ismert Fox News honlapján például Van Hipp méltatta az elnök érdemeit és hangsúlyozta az iráni kormánnyal szembeni keményebb fellépés szükségességét. Hipp ugyanakkor az American Defense International nevű lobbiszervezet elnöke, aminek tagja több tucatnyi hadiipari cég között a Szulejmáni megölésekor használt MQ-9 Reaper drón gyártója is. Szintén a Fox News, illetve a közszolgálati NPR csatornák vendégeként értékelte az akció megindítását olyan felelős döntésként, amit már régóta meg kellett volna hozni Jack Keane. A már nyugdíjazott, de egykor magas rangú tábornok most egy hadipari befektetésekben érdekelt kockázati tőke-alap partnere.

A Foreign Policy hasábjain, valamint a Public Radio International és a CBS műsoraiban pedig David Petraeus nyilatkozott elismerőleg a hadműveletről. A valaha Afganisztánban és Iránban harcoló, de már szintén nyugalmazott tábornokról azonban érdemes megjegyezni a The Intercept összefoglalója szerint, hogy Keane-hez hasonlóan egy befektetésekkel foglalkozó cégnél dolgozik most, ami közleménye szerint éppen akkor kezdte felépíteni hadiipari portfólióját, amikor a katonai költségvetés az egekbe szökött. Barack Obama belbiztonsági minisztere, Jeh Johnson is Trump védelmére kelt az NBC-n, hangsúlyozva, hogy az elnöknek minden jogalapja megvolt az akció megindítására. Johnson 2017 óta a vadászrepülőket gyártó Lockheed Martin vezetőségében ül részmunkaidőben, évi 310 ezer dolláros fizetésért.

A megszólalók hadipari kötődéseit nem említették meg a médiában, ami különösen nagy probléma annak tükrében, hogy emberéletek tömegeit érintő kérdésekben nyilatkoztak. Mindeközben a szakértők és a hozzájuk kötődő vállalatok háborúval kapcsolatos üzleti érdekeiket aligha lehet vitatni – a hadipari cégek tőzsdei árfolyamai a légitámadást követően jelentősen emelkedtek.

A jelenség egyáltalán nem új keletű: a Pentagon az iraki háború idejében is gyakran a sereg vezető pozícióiból leszerelt szakemberek szerepeltetésével igyekezett a közvéleményt megnyerését, akik a The New York Times oknyomozó cikke szerint hasonlóképp érdekeltek voltak a hadakozásban gazdasági szempontból.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyesült államok hadipar Kászim Szulejmáni média Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.