Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 20. 14:19 Világ

Sorra kapcsolják le az atomreaktorokat Nyugat-Európában

Három reaktort is leállítanak az év végéig tőlünk nyugatra és északra lévő országokban. Németország esetében ez persze nem annyira meglepő, hiszen az addig alapvetően atomenergia-párti Angela Merkel kancellár a 2011-es fukusimai baleset után – látva, hogy a közvélemény határozottan atomellenes lett – megváltoztatta politikáját, és a kormány az atomerőművek viszonylag gyors, 2022-ig végrehajtandó bezárásáról döntött.

A fordulat óta már 10 reaktort állítottak le Németországban, és ennek a sornak lesz a következő tagja a Baden-Württemberg tartományban lévő Philippsburg-2, amely a 80-as évek óta termel, és az ország egyik legnagyobb teljesítményű reaktorának számít.

Egy kisebb svájci atomreaktor ma fejezi be az áramtermelést. A mühlebergi létesítmény 1972-ben állt munkába, és az első leállított svájci reaktor lesz. Amikor az üzemeltető BKW AG 2015-ben bejelentette a bezárást, úgy fogalmazott, hogy a reaktor leszerelése a vállalat legnagyobb feladata lesz a blokk üzembe helyezése óta.

A Paks II miatt Magyarország számára legérdekesebb leállítás azonban a szén-dioxid-mentesség mellett nagyon erősen elkötelezett Svédországban történik. Itt ugyanis kormányzati ráhatás nélkül, pusztán gazdaságossági számítások alapján döntött úgy a Vattenfall AB, hogy nem hosszabbítja meg a Ringhals-2 blokk élettartamát. A szél- és a napenergia ugyanis már olyan mennyiségben és árszinten van jelen az árampiacon, hogy nem térülne meg ez a beruházás Észak-Európa legnagyobb közüzemi vállalata számára.

Ez egyébként politikai vihart kavart az országban, négy ellenzéki párt ugyanis arra akarja kötelezni az állami tulajdonban lévő vállalatot, hogy ne kapcsolja le az atomerőművet. Az említett blokknál a leállítás tervezett dátuma idén december 30., a másiknál pedig jövőre tervezik ezt a lépést. A vállalat megerősítette a Bloombergnek, hogy továbbra is az a tervük, hogy végleg lekapcsolják ezeket a reaktorokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Energiatermelési szempontból semmi értelme nincs atomerőművet építeni”Óriási szükség lesz a jövőben is nukleáris mérnökökre, csak ne fessük a fiatalok elé az atomipari reneszánsz délibábját - mondja a The World Nuclear Industry Status Report friss számának összeállítója.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ atomenergia atomerőmű bezárás napenergia szélenergia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.