Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 20. 11:59 Világ

Lassan már csak a leggazdagabbak vesznek svájci órákat

Ha nem lesz váratlan fordulat az év hátralévő részében, akkor 1984 óta a legkisebb külföldön eladott darabszámmal zár idén a svájci óraipar. Az év első 11 hónapjában 18,9 millió órát exportált az ország, 13 százalékkal kevesebbet, mint 2018 hasonló időszakában. Összehasonlításként, 2014-ben (a teljes évben) még nagyjából 28 millió órát értékesítettek külföldön az ország gyártói, de tavaly is 24 millió körül zártak.

A svájci iparági szövetség által kiadott statisztikából az is egyértelműen látszik, hogy a legolcsóbb, 200 franknál (nagyjából 60 ezer forint) kevesebbe kerülő órák szegmensében volt a legnagyobb, közel 20 százalékos a visszaesés novemberben. Ez annak a jele, hogy a gyártók egyre nehezebben birkóznak meg az Apple Watch-hoz hasonló okosórák, valamint a fitnesz karkötők versenyével – írja a Bloomberg.

A helyzet némileg emlékeztet arra az időszakra, amelynek a végét jelezte az 1984-es, 17,8 millió darabos exportadat. A svájci gyártók az előző években nehezen keltek versenyre az akkoriban újdonságnak számító kvarcórákkal. Ebből a válságból akkor jelentős részben a Swatch-nak köszönhetően sikerült kilábalnia a szektornak, a részben műanyagból készített darabok ugyanis ismét divatossá tették a svájci órákat.

Most viszont pont a Swatch került bajba, kínálatának jelentős része ugyanis alsó- és középkategóriás, ahol nagy a visszaesés. Érdemes megjegyezni, hogy az 500 és 3000 frank közötti sáv is még középkategóriának számít, és a Zürcher Kantonalbank számításai szerint ez adja a Swatch profitjának 56 százalékát, és csak 27 százalék jön a 3000 franknál drágább darabokból. (A fennmaradó rész értelemszerűen az 500 franknál olcsóbbaknak köszönhető.)

Mivel az említett trend nem most kezdődött, sok gyártó egy ideje már a felső kategóriára koncentrál, ahol ugyan a darabszám minimálisan szintén csökkent, de az eladott órák értéke 2 százalékkal nőtt. A szektor számára lényeges régiók közül a legnagyobb visszaesés egyébként Hongkongban volt közel 27 százalékkal – nyilván a hónapok óta tartó tüntetések hatására –, amely fontos regionális elosztó piacnak számít.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEz az ember meggyőzne, hogy kell neked egy méregdrága karóra, ami csak az időt mutatjaA patinás svájci óragyártók nehezen tudják meggyőzni a fiatalokat, hogy kell nekik egy luxusóra. De nagyon próbálkoznak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ export Hongkong óragyártás Svájc Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.