Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. december 16. 14:46 Világ

Használt, 35 éves vadászgépeket vesz az Egyesült Államok

Az amerikai fegyveres erők nem arról ismertek, hogy külföldről és használtan vásároljanak repülőgépeket, most mégis erre készülnek. Igaz, nem azért, hogy egy fegyveres konfliktus esetén használják őket.

Miről van szó? Az amerikai haditengerészet terveiben szerepel, hogy megvásárol 22, szolgálatból már kivont F-5-ös vadászgépet Svájctól közel 40 millió dollárért. A svájci fegyveres erők által megerősített üzletet akkor írhatják alá, ha megkapja a kongresszusi jóváhagyást a 2020-as pénzügyi év védelmi költségvetése, ebben szerepel ugyanis ez a tétel – írja a Bloomberg a svájci Sonntagszeitung alapján, amely tegnap számolt be a július óta előkészületben lévő ügyletről. Ha minden jól megy, a gépek 2021-ben kerülnek az Egyesült Államokba.

Természetesen nem arról van szó, hogy F-5-ösöket akarnak használni az amerikai flotta repülőgép-hordozóin. A 35 év körül járó repülőkre az a feladat vár, hogy az ellenség szerepét játsszák el hadgyakorlatokon, hozzájárulva a flotta pilótáinak felkészüléséhez. Nem is ez lesz az első alkalom, hogy az amerikai haditengerészet vásárol a típusból, pár éve már vett 44 darab F-5-öst.

Svájc annak idején összesen száz F-5-öst vásárolt az Egyesült Államoktól, a könnyű vadászgépek 1978-tól kezdve jelentek meg a svájci légierőben. Jelenleg 53-al rendelkezik Svájc, de csak 26 van bevethető állapotban. Ezek közül egyébként néhányat a svájci bemutató kötelék használ.

A legutóbb kivont gépek közül néhány múzeumok gyűjteményét gyarapította, a többi tárolása viszont évi félmillió frankba kerül, így nem meglepő, hogy senki sem tiltakozik az üzlet ellen Svájcban.

„Ha az amerikaiak meg akarják venni az ócskavasat, akkor vigyék csak. Jobb, mintha a földön rohadnának el a gépek” – mondta például egy liberális zöldpárti képviselő a Sonntagszeitungnak.

A típust egyébként már teljesen kivonták volna a szolgálatból Svájcban, csakhogy a magyar vadászgépekhez hasonló Gripenek 3,1 milliárd frankba kerülő beszerzését egy 2014-es népszavazás elkaszálta. Mivel azonban az F-5-ösök mellett szolgálatban tartott F-18-asok élettartama is lejár legkésőbb 2030-ban, valamit muszáj lesz venniük. Erre 6 milliárd frankot szánnak, és a megrendelésért versenyben van minden nyugati vadászgépgyártó, a Saabot kivéve, amelyet már kigolyóztak a pályázatból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan géppel háborúzik egy atomhatalom, amelyet mi már rég kikukáztunkHiába nagyhatalom India, Pakisztán ellen most mégis MiG-21-eseket küldött harcba, amelyeket a világ legtöbb országa már rég kivont a hadrendből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ amerikai egyesült államok F-5 Svájc vadászgép Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.