Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. december 4. 10:19 Adat

Nem áll rosszul Budapest, de Prága és Bécs sokkal népszerűbb a turisták körében

Budapest ismét bekerült a legtöbb turistát vonzó városok toplistájára, méghozzá a 62. hely elérésével. Az Euromonitor felmérése szerint a magyar fővárosba 2018-ban 3,8 millió külföldi látogató érkezett, és ez a szám idén várhatóan 4 millió fölé fog emelkedni, vagyis – hasonlóan az egy évvel korábbi változásokhoz – öt százalék körüli léptékben bővül a budapesti turistaforgalom.

 

 

A lista elején többnyire ázsiai városokat találunk: sorrendben Hongkong, Bangkok, London, Makaó és Szingapúr tölti be az első öt pozíciót. A távol-keleti települések túlsúlya egyébként az egész összeállítást jellemzi, a százból 43 város fekszik ebben a térségben, míg az európai városok száma 32. Amerikából 13, a Közel-Keletről és Afrikából pedig összesen 12 település került be.

A leglátogatottabb európai városok között nem meglepő módon olyan hagyományosan közkedvelt úti célok jelennek meg, mint például London, Párizs, Róma, Amszterdam és Barcelona vagy a budapestiek számára örök viszonyítási pontként szolgáló Bécs*Az osztrák főváros a százas lista 37. helyén áll.. E települések azonban egyre inkább visszaesnek a listán, ami az elemzés szerint többek között a terrortámadások és a viszonylag magas árak következménye. Jórészt az is épp a turisták árérzékenységének köszönhető, hogy két török város, Isztambul és Antalya is bekerült az európai top 10-be, miután a török líra súlyosan leértékelődött.

A gyengülő forint Budapestet is segítheti abban, hogy Lisszabont megelőzve, Pekingtől, Szentpétervártól, Brüsszeltől és Jeruzsálemtől pedig épphogy lemaradva helyezkedjen el a lista közepe táján. Igaz, a magyar főváros inkább tartja a helyezését, azaz nem javít, de nem is ront rajta. A régiós országok közül még Csehország és Lengyelország városai képviseltetik magukat a listán, Prága a 22. helyen, Krakkó a 74.-en, Varsó pedig a 83.-on áll.

Érdekes adat, hogy a felmérésben kiemelt száz város bonyolítja a nemzetközi turistaforgalom*Ezt a külföldiekhez köthető beutazások számával méri az Euromonitor, amiből kivonja a nemzetközi munkavállalók és hallgatók határátlépéseit. 47 százalékát. A vizsgálat több mint 400 várost figyelembe véve készült, amelyek közül a kifejezetten a turizmusra épülő tengerparti üdülőhelyeket és síparadicsomokat kihagyták az Euromonitor munkatársai.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg ártott Budapest turizmusának a tavalyi vizes vbMessze felülmúlta az idei július a vizes világbajnokság hónapját a budapesti idegenforgalmi szektorban. Az árak viszont sokat estek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Budapest euromonitor turizmus utazás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.