Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. november 28. 11:36 Világ

Az amerikai ügyészség drogkartellként kezeli a fájdalomcsillapító-gyártókat

Szokatlan nyomozás indult az Egyesült Államokban, a szövetségi ügyészek ugyanis arra a kérdésre keresik a választ, hogy vajon az ópiát tartalmú fájdalomcsillapítókat gyártó és forgalmazó gyógyszercégek tevékenysége nem sért-e egy olyan törvényt, amit alapvetően a drogdílerek felkutathatósága végett léptettek hatályba.

A legerősebb fájdalomcsillapítók használata járványszerűen terjed Amerikában, amihez néhány gyógyszeripari óriáscég szándékosan is hozzájárult – a Wall Street Journal cikke szerint a most ezt vizsgálják a nyomozók hat (de a későbbiekben valószínűleg még több) nagyvállalatra vonatkozóan.

A formálódó vád szerint a gyógyszergyárak nem tesznek eleget azon törvényi kötelezettségüknek, miszerint jelenteniük kell, ha ügyfeleik vélhetően az orvosilag előírt használattól eltérő célokra rendelnek tőlük készítményeket. A cégeket az idézések kézhezvétele valószínűleg nem érte váratlanul, százával indultak perek a közelmúltban ellenük hasonló kérdésben, mivel a gyógyszertúladagolás következtében bekövetkezett halálozások száma meredeken növekedett a kétezres évek kezdete óta az USA-ban.

 

Az eddigi vizsgálatok során leginkább az ópiátos termékek túlzó marketingjét vagy a szükségesnél nagyobb forgalom visszaszorítására irányuló törekvések hiányát kérdőjelezték meg a felperesek. A WSJ-nek nyilatkozó szakértők szerint azonban az utóbbi egy év újdonsága, hogy a drogkereskedelem tiltására vonatkozó szabályok alapján indulnak eljárások. A várható kimenetellel kapcsolatban nagy a bizonytalanság: az igazságügyi miniszter és néhány nagyobb piaci szereplő között kötött több száz millió dolláros megállapodástól kezdve a csődöt jelentő büntetésig mindenféle végkifejletre volt már példa.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ drog fájdalomcsillapító gyógyszercégek gyógyszeripar Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 14. 10:52 Adat

A háború óta még többet is fogyaszt Európa abból az orosz gázból, amit most szankcionálna

Míg az orosz vezetékes gáztól a 2021-es 40 százalékról 2023-ra százalékra csökkentette függőségét az EU, az LNG importja nőtt is az elmúlt években.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Jandó Zoltán
2024. május 13. 17:18 Adat

Az egyik probléma megoldódott a magyar mezőgazdaságban, de máris itt a másik

Sokkal többet műtrágyáznak a magyar gazdák, mint tavaly. Önmagában azonban ez nem lesz elég, hogy megmentse a mezőgazdaság évét.