Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. november 4. 10:25 Világ

Veszélybe került Afrika egyik leghíresebb látványossága

A 90-es évek közepe óta nem folyt át olyan kevés víz át a Viktória-vízesésen, mint jelenleg. Akkor, 1996 októberében másodpercenként 99 köbméter volt a vízesésnél a Zambézi folyó vízhozama, míg most 109 köbméter.

A vízhozam erős ingadozása bizonyos határok között természetes jelenség, a rekord 6172 köbméter/másodperc, amelyet 1977 áprilisában jegyeztek fel. (A Zambézi vízgyűjtő területén az esős évszak elvileg novembertől áprilisig tart.) A Wikipedia szerint az átlagos mérték 1400 köbméter/másodperc, vagyis a mostani szint ettől is messze elmarad.

Összehasonlításképp, a Duna átlagos vízhozama Budapestnél 2300 köbméter/másodperc, és még a tavalyi mélypont közelében is 915 volt. Vagyis a 99-es érték valószínűleg azt jelenti, hogy szinte csak csordogál a víz a világörökség részét képező Viktória-vízesésnél, hiszen az 1708 méter széles.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTizedannyi víz sincs a Dunában, mint öt és fél éveSzinte naponta dőlnek meg a negatív vízállási rekordok a Dunán, Budapestnél 41 centiméter az új rekord, miközben idén október előtt ez 51 centiméter volt.

Ez több okból is problémás a vízesésen osztozó Zambia és Zimbabwe számára. Csökkenhet a turisták száma, illetve ez részben már be is következett, kevesebben mennek ugyanis raftingolni és keresik fel azt az esőerdőt, amelyet az alázúduló víz párája táplál. Ráadásul a közelben lévő területen a szokatlanul száraz időben egyre több elefánt hal éhen, márpedig a turisták aligha szeretnének haldokló elefántokat nézegetni szafarizás közben. Így nem túlzás azt mondani, hogy turisztikai szempontból veszélyben van Afrika egyik legismertebb látványossága.

A másik probléma, hogy a vízesés alatt lévő Kariba-gátnál a világ legnagyobb víztározójának csak 15 százalékos a töltöttsége. A több évtizedes távlatban megszokott vízjárás esetén itt termelik meg a két ország áramszükségletének java részét, ez most azonban lehetetlen. Jelenleg csak csúcskapacitásának tizedén dolgozik az erőmű, és a zimbabwei pénzügyminiszter a napokban azt mondta, veszélyesen közel vannak ahhoz a ponthoz, amikor teljesen fel kell hagyniuk az energiatermeléssel.

A Bloomberg által megszólaltatott helyi illetékesek mindegyike a klímaváltozást okolta a szárazság miatt, mondván, nem igazán tudnak mást tenni azon kívül, hogy a nemzetközi figyelmet kihasználva szorgalmazzák a folyamat megfékezését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan tervet találtak ki Afrikában, amitől még a Szovjetunió is visszahőköltSzibéria folyóit nem „fordították meg", Afrikában azonban most valami hasonlóra készülnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ klímaváltozás szárazság Viktória-vízesés zambézi Zambia zimbabwe Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.