Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. október 23. 12:03 Világ

Betiltják a prémes állatok tenyésztését Szlovákiában

A szlovák parlament múlt heti döntése nyomán 2021-től tilos lesz állatokat a szőrméjükért tenyészteni az országban, kivéve a már működő farmokat, amelyek 2025-ig kapnak haladékot.

A pozsonyi törvényhozás a Humánny Pokrok (nagyjából emberséges fejlődést jelent) nevű állatvédő szervezet márciusban elkezdett kampányát követően tűzte napirendre a kérdést. A civilszervezet által egy nyércfarmról nyilvánosságra hozott videó és képek nagy felháborodást váltottak ki, több mint 76 ezren írták alá a tiltást támogató online petíciót. A Fur Free Alliance szerint ezzel az ország második legtámogatottabb internetes aláírásgyűjtése lett, a lakosság 1,4 százaléka fejezte ki egyetértését.

A nemzetközi állatvédő ernyőszervezet*amelynek tagja a Humánny Pokrok is adatai szerint az országban nyolc telepen tartanak nyulakat a szőrükért, továbbá egyetlen, akár ötezer állatot befogadni képes nyércfarm található – kizárásos alapon tehát ezen az észak-szlovákiai telepen készülhettek az ominózus felvételek. Ezeken az látszik, hogy a vidramenyétnek is nevezett, a természetben rendkívül mozgékony állatokat kicsi, ürüléktől mocskos ketrecekben tartják, és sokuk testét nyílt sebek borítják.

A 150 fős szlovák parlamentben 107-en szavazták meg a jogszabályváltozást. A Fur Free Alliance szerint Szlovákia a 15. európai ország, ahol tilos lesz állatokat a szőrméjükért tartani. Térségünkben Csehországban, Ausztriában és a délszláv államokban már korábban így döntöttek, Magyarországon és Romániában ugyanakkor továbbra is legális ez a tevékenység.

Olyannyira, hogy ha minden igaz, Komáromban (a magyar oldalon) működik Európa legnagyobb csincsillafarmja, amelynek tulajdonosa egyben a világ legnagyobb termeltetője. (Igaz, az utóbbi években jelentősen visszaesett az árbevétele). Neki és beszállítóinak egyelőre valószínűleg nem kell aggódniuk, ha a Magyar Szőrmeipari Szövetség híreiből indulunk ki, legutóbb 2008-ban merült fel komolyabban a magyarországi tiltás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTámad az antifajizmus, de a kínaiak továbbra is megőrülnek a szőrmebundáértNyugaton már állat-ember egyenlőségben gondolkodnak, de a nyestek és a rókák messze nem menekültek meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ állattartás csincsilla nyérc Szlovákia szőrme szőrmebunda Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Fontos

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.