Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. szeptember 22. 11:53 Tech

Annyira lement a nap- és a szélenergia ára, hogy már állami támogatás nélkül is megéri

Egy évtizede a spanyol kormány jelentős támogatásokkal kezdte el ösztönözni a megújuló energiák térnyerését. A kezdeményezés hatására annyi beruházás indult el, hogy a támogatások komoly terhet jelentettek a költségvetésnek. A változást mindenesetre jól mutatja, hogy a megújuló energiák 2008-as húsz százalékos részesedése az energiatermelésben tíz év alatt közel a kétszeresére nőtt.

Még jelentősebb változás azonban, hogy a kormány időközben teljesen felszámolta a támogatási rendszert. Ez pedig annak köszönhető, hogy világszerte annyival olcsóbb lett a szél- és naperőműfarmok megépítése, hogy már nincs feltétlenül szükség állami támogatásra a nyereséges beruházásokhoz. A spanyol energetikai államtitkár tavaly már arról beszélt, hogy a legolcsóbb energiaforrás Spanyolországban a nap.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég a rezsi is csökkenhetne, ha okosan fékeznénk meg az éghajlatváltozástÚj technológia és kiköltekezés nélkül is átállhat a világ kizárólag megújuló energiaforrások használatára 2050-ig. Ez elég is lenne a klímakatasztrófa elkerüléséhez, állítják több éves modellezés után finn és német kutatók.

A Bloomberg cikke szerint 2010 óta a szélerőművek megépítésének költsége 50 százalékkal csökkent, a naperőműveké pedig 85 százalékkal. Ez azt bizonyítja a cikk szerint, hogy a támogatási rendszer jól működött. Az ösztönzők hatására széles körben elterjedtek a nap- és szélerőművek, ami a gyártóknak és a fejlesztőknek komoly motivációt és lehetőséget teremtett a technológia fejlesztésére, így a költségek csökkentésére.

Ennek hatásra a világ számos részén elkezdték felszámolni a támogatásokat. Az első magántőkéből megvalósuló szélenergia-beruházást Németországban nyerte el egy cég 2017-ben, tavaly pedig egy svéd cég kezdett el állami támogatás nélkül egy szélerőműfarm építésébe Hollandia partjainál. Olaszországban és Spanyolországban már támogatások nélkül is nyereségesen lehet beruházni naperőművekbe, Kínában pedig a kormány a szélerőművek támogatásának a megvonását tervezi.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEz a két ábra megmutatja, hogy mennyire nehéz elszakadni az olajtól és a széntőlHiába nő a megújulók aránya a világ energiatermelésében, ha közben mennyiségre szénből és olajból is egyre többet égetünk.

A Bloomberg szerint a visszaesett költségek miatt az összes ország kétharmadában már olcsóbb szél- vagy naperőműfarmokat létesíteni, mint szén- vagy gázerőműveket. Ennek a technológiai változásnak rendkívüli szerepe lehet a klímaváltozás mérséklésében. Az energiatermelés és a fűtés ugyanis az üvegházhatású gázok kibocsátásnak 25 százalékáért felelnek.

Az energia-előállítás drasztikus átalakulása azonban még messze van. A világszerte megtermelt energia jelenleg hét százaléka származik nap- és szélerőművekből. Ezen kívül további technológiai újításokra is szükség van a hatékonyság növelésére, például a megújulók által hullámzóan termelt energia tárolását kellene megfeleően megoldani.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElég nagy munka lesz a napelemek gazdaságos újrahasznosításaA napenergia-termelés hazai felfutása azt is jelenti, hogy pár évtized múlva rengeteg újrahasznosításra váró napelempanel lesz az országban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech energetika megújuló energia napenergia szélenergia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.