Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. szeptember 11. 14:36 Világ

Húsz év után derült ki, hogy nem sokat ér egy fontosnak hitt környezetvédelmi törvény Ausztráliában

Az egyre inkább fenyegetett növény- és állatvilág érdekében 1999-ben egy jelentősnek szánt környezetvédelmi törvényt hoztak meg Ausztráliában. A biodiverzitásra a legnagyobb veszélyt az erdőirtás és a legelők létesítése jelentette, és az ennek a gyakorlatnak a korlátozását célzó törvényt az akkori kormány egyik fontos hagyatékának tekintették.

Az újonnan meghozott törvény értelmében minden olyan tevékenységre, amely az élőhelyek veszélyeztetésével járhat, engedélyt kell kérni a szövetségi kormányzattól.

Egy vasárnap publikált kutatás szerint azonban a törvény egyáltalán nem érte el a célját. A tíz kutató által elkészített tanulmány azt állítja műholdas felvételekre hivatkozva, hogy a törvény életbe lépése óta 77 ezer négyzetkilométernyi olyan területet tisztítottak meg, ahol veszélyeztetett fajok éltek. Ez közel akkora, mint a 93 ezer négyzetkilométeres Magyarország.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA környezetszennyező repülést elfelejti az állam adóztatniEgy szinte észrevétlen adóval milliárdokhoz juthatna a magyar költségvetés is, ráadásul a hatása is jó lenne. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy áfa- és jövedéki adómentes a kerozin.

A kutatás szerint az Ausztráliában élő fenyegetett állat- és növényfajok 85 százalékának szűkült az élőhelye. Az egyik legsúlyosabb érintett faj az ország ikonikus erszényese, a koala. A törvény elbukását az jelzi egyértelműen, hogy a kiirtott területek 93 százalékát egyáltalán nem jelentették a kormányzat felé.

Ráadásul úgy ilyen magas a be nem jelentett irtások aránya, hogy nagyot nem kockáztatott volna senki az engedélykéréssel. Az igénylések 99 százalékát ugyanis jóváhagyták, bár esetenként feltételekkel. A kérvényezők mindössze 1,3 százaléka érkezett az agrárszektorból, miközben a legtöbb erdőirtás a legelők létrehozásához kötődik.

Ausztrália területe közel kétszerese az Európai Unióénak, lakossága azonban mindössze 25 millió. Ennek ellenére rengeteg állatfaj halt ki az elmúlt évszázadokban a kontinensen: a világban 1500 óta kihalt emlősfajok 35 százaléka élt Ausztráliában. Az előző parlamenti választás is azt jelzi, hogy az ausztrálok többsége számára a környezetvédelem másodlagos

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBőrükön érzik a klímaváltozást, de a jólét fontosabbA forró nyaraktól szenvedő Ausztráliában a baloldal az éghajlatváltozás megfékezését ígérte, a jobboldal a szénbányászatot preferálta. Mégis az utóbbi nyert.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Ausztrália környezetvédelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.