Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 14. 14:57 Világ

Gyártási és pilótahiba miatt is zuhant már le a világ legdrágább vadászgépéből

Valószínűleg a pilóta tájékozódási hibája miatt vesztette el a japán légierő az egyik F-35-ös vadászgépét tavasszal – közölte az ország fegyveres ereje. Az áprilisi eset nagy feltűnést keltett, különösen azokkal a hírekkel megspékelve, hogy Oroszország és Kína is megpróbálja megszerezni a pilótával együtt a tengerbe veszett gép roncsát.

Ennek egyelőre semmi jele, és a nagy mélység miatt az adatrögzítő sem került elő, bár a gép néhány darabját megtalálták. A baleset okának tisztázása mostanáig váratott magára. Sokan technikai problémára gyanakodtak, de a japán légierő arról számolt be a hét elején, hogy a pilóta hibázhatott. A más gépekkel együtt gyakorlatozó F-35A-t*Ez a hagyományosan le- és felszálló gépek jele, az F-35C a nagy repülőgép-hordozókra optimalizált változat. Az F-35B felszállni rövid nekifutás után tud, leszállni pedig függőlegesen is, ezt a kisebb hordozókon használják, például az amerikai tengerészgyalogság. arra utasították, hogy ereszkedjen kisebb magasságra egy közeli amerikai gép miatt. A 41 éves pilóta nyugodt hangon válaszolt, ezt követően viszont a repülő majdnem teljes sebességgel a tengerbe csapódott a legnagyobb japán szigettől északra.

Japán az F-35-ösök legnagyobb külföldi vásárlója, összesen 147-et rendelt a típusból, amely jelenleg a világ legdrágább vadászgépének számít.*A világ első lopakodó vadászgépe, az F-22 Raptor igazából drágább, de annak nincs tényleges adásvétele, mert senkinek nem ad el belőle az Egyesült Államok. Típusváltozattól és felszereltségtől függően egyetlen gép ára 100 millió dollár (28,5 milliárd forint) körüli, de Japán olyan gépeket is vesz, amelynek darabja 140 millió dollár.

Az amerikai fegyveres erők már több mint 320 F-35-öst üzemeltetnek, de a Bloomberg cikke szerint a védelmi minisztérium és a gyártó Lockheed Martin még mindig azon dolgozik, hogy a fejlesztési program során felmerült több mint 900 hiba mindegyikét leküzdje.

A japán gép a második veszteség volt a típus történetében. Tavaly szeptemberben az amerikai tengerészgyalogság egyik F-35B-je zuhant le Dél-Karolinában. A vizsgálat szerint ezt gyártási hiba okozta, a pilóta túlélte a balesetet.

Idén szóba került, hogy Magyarország is F-35-ösöket vásárolna. Erről először a Direkt36 írt májusban, még az Orbán-Trump találkozó előtt, majd a Magyar Nemzet melegítette fel a sztorit június elején. Egy ilyen döntés elég meglepő lenne, egyrészt a gépek ára miatt, másrészt azért, mert ezzel Magyarország a lopakodó (a radarok számára nehezen észrevehető) típussal rendelkezők elitklubjába kerülne. Igaz, nem elsőként Közép-Európából, mert szerdán a lengyel elnök washingtoni látogatásán bejelentették, hogy Lengyelország 30 F-35-öst vásárol.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan géppel háborúzik egy atomhatalom, amelyet mi már rég kikukáztunkHiába nagyhatalom India, Pakisztán ellen most mégis MiG-21-eseket küldött harcba, amelyeket a világ legtöbb országa már rég kivont a hadrendből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ baleset f-35 Japán pilótahiba Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.