Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. június 5. 12:47 Közélet

Úgy tervez válságálló költségvetést a kormány, hogy extrém bevételnövekedést vár

Van egy érdekes ellentmondás a tegnap benyújtott költségvetési tervezetben. A kormány szándékai szerint fel kell készülni a “nemzetközi gazdasági környezet érzékelhető romlására“, aminek része a konzervatív tervezés, ehhez képest a fogyasztási adóbevételek elképesztő növekedésével számolnak 2020-ban. Pedig a válságos időszakok nem a szárnyaló fogyasztási adatokról híresek.

A pontos számokra térve, a jövő évre 4968 milliárd forintnyi áfa-bevétellel számol a kormány, míg egy éve 2019-re vonatkozóan 4286 milliárd forint szerepelt a tervezetben. A két érték közötti különbség rendkívül magas, ha összehasonlítjuk a korábbi évek előirányzatainak növekedési ütemeivel. Még akkor is, ha csak a nyers adatokat nézzük, és az infláció hatását nem szűrjük.

 

 

A tervezet indoklása szerint a bevételi tervek eléréséhez további gazdaságfehérítő intézkedésekre lesz szükség. Ezekkel kapcsolatban egyelőre csak annyit tudni, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerepe nőni fog az adóelkerülés felszámolásában, illetve az elektronikus fizetési rendszerek terjesztését is támogatni fogja a kormány. Érdemes azonban felidézni, hogy már az elmúlt évek során is a bevételek gyors növekedésével számolt a kormány (jól látszik ez is a fenti ábrán), ami jórészt korábban is az áfarés*Ez az elméletileg beszedhető és a ténylegesen beszedett áfa összegei közötti különbség. csökkenésének volt köszönhető. Kérdés tehát, hogy az online pénztárgépek és számlázás, az EKÁER*Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer bevezetése és más, a rejtett gazdaság visszaszorítása végett meghozott lépések mellett van-e még olyan intézkedés, amivel meg lehet fogni a merész tervek beteljesítéséhez szükséges adóbevételt, főleg, ha valóban romlani fognak a külső gazdasági körülmények.

Némileg megnyugtató, hogy a költségvetési tervezetek egyébként egészen pontosak voltak az elmúlt tizenöt évben, még a válságos időszakban is, már ami a becsült és a ténylegesen befolyt áfa összegeit illeti. Egyetlen év volt, amikor jelentősen elmaradt a valódi áfabevétel a tervezetthez képest, 2011 – a Matolcsy György által vezetett gazdasági minisztérium első költségvetési tervében megfogalmazott áfabevételi cél csak 89 százalékban teljesült. Az első olyan költségvetési terv, ami meredekebb áfabevétel-növekedést célzott meg, a tavalyi évre vonatkozott, aminek a zárszámadása még nem történt meg – de a Pénzügyminisztérium és a MÁK adataiból már látszik, hogy tényleg meredeken emelkednek a forgalmi adó bevételek.

 

A feszes költségvetési tervek teljesülése pedig nagyon fontos a kormánynak, mert a GDP egy százalékban határozta meg a hiánycélt jövőre, ami váratlanul alacsony arány. Az EU számára is lényeges hiánymutató csökkentését jobbára a bevételek, köztük az áfa-befizetések növelésével tervezi elérni a Pénzügyinisztérium. Valószínű tehát, hogy ha mindeközben a gazdaság lassulására számít a kormány (igaz, ez az NGM utolsó GDP előrejelzéseiből és a konvergenciaprogramból még nem látszott), akkor még szigorúbban kell fellépnie az adócsalás és -elkerülés ellen. Az mindenesetre furcsa, hogy még mindig nem tudni ezekkel kapcsolatos konkrétumokról.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet áfa költségvetés költségvetési tervezet rejtett gazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.