Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. május 31. 15:01 Közélet, Vállalat

Majdnem másfél milliárd forinttal gazdagodott Orbán Viktor családja

Összességében kifejezetten erős évet zártak december végén a miniszterelnök szüleinek és testvérének cégei. Bár volt olyan társaság, amely ezúttal veszteséges lett, a vállalatok együttesen milliárdos nagyságrendű profitot termeltek, és ebből közel 1,4 milliárdot ki is vettek Orbánék.

A család legmeghatározóbb érdekeltsége továbbra is a Dolomit Kőbányászati Kft., amely 2018-ban minden korábbinál magasabb árbevételt hozott össze. A 4,6 milliárd forintos forgalom a 2017-es több mint másfélszerese, de az eddigi legjobb évben elért bevételnél is bő egymilliárddal magasabb. Ennek fényében nem meglepő, hogy a cég nyeresége is látványosan emelkedett és megközelítette a 2 milliárd forintot. A profitot a társaság egy az egyben kifizette osztalékként, ám ebből – mivel a Dolomit Kft.-nek nem Orbán Győző az egyetlen tulajdonosa – csak 972 millió forint jutott a miniszterelnök édesapjára.

A vállalat növekedése szinte biztosan nem ért véget, hiszen komoly tervek vannak a kitermelés további bővítésére. Áprilisban a Magyar Narancs írt róla, hogy a jelenlegi évi 100 ezer tonnáról egymillióra pörgetnék fel a kitermelt mennyiséget.

A másik két bányászati cégnek ennyire nem megy jól. A Gánt Kő és a Hahót Tőzeg Kft. – amelyek 2017-ig egy cég voltak – együttesen sem csinált 400 milliós forgalmat, ráadásul utóbbi vesztesége miatt a tavalyi profit is eltűnt. Ezek a vállalatok ezúttal nem is fizettek osztalékot.

 

Nem úgy a bányászati vállalkozásokhoz kapcsolt logisztikai cég, a Nehéz Kő Kft., amely tavaly ismét nagyot nőtt. Árbevétele megközelítette a 2,4 milliárd forintot, és ebből 304 millió forint eredménysoron is megmaradt. A társaság azonban még ennél is több osztalékot fizetett ki, az idei nyereség mellett ugyanis a korábban felhalmozott profit egy részét is kivette a társaságból Orbán Győző, aki így a Nehéz Kő Kft.-ből kicsit több, mint 400 millió forinthoz jutott.

A miniszterelnök szülei az elmúlt évekig nem gazdagodtak különösebben látványosan. Bár a cégek 2010 és 2014 között sem teljesítettek rosszul, ekkor még nem vettek ki túl sok pénzt a vállalatokból. A 2014-es választások után azonban véget ért ez a visszafogottság, azóta minden évben nagyobb osztalékjövedelme volt az Orbán-családnak, mint a kormányváltást követő első négy évben. Az elmúlt kilenc esztendőben összesen valamivel több mint 6,1 milliárd forint bevétele volt ilyen forrásból Orbánéknak, ebből 5,2 milliárd 2015 és 2018 között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat dolomit kft Gánt Kő Kft. Nehéz Kő Kft. Orbán Győző Orbán Viktor Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.