Hírlevél feliratkozás
Pogátsa Zoltán
2019. május 28. 14:01 Világ

Fizessenek-e jóvátételt a rabszolgaságért?

(A G7 Ekonomi a G7 véleményrovata.)

250 év rabszolgaság. 90 év (Jim Crow-féle) apartheid. 35 év rasszista lakáspolitika. Ez áll Ta-Nehisi Coates afroamerikai író 2014-es, a The Atlantic-ben megjelent cikkének alcímében, melyben azt követeli, hogy a feketéket a gazdasági növekedéséhez kihasználó Egyesült Államok fizessen jóvátételt az egykori rabszolgák leszármazottainak.

A 2020-as elnökválasztási kampányban a kérdés ismét előkerült. Nyolc demokrata párti jelölt komolyan mérlegelné a kérdést, köztük Elisabeth Warren, aki még akkor megkereste Ta-Nehisi Coates-ot, amikor nem iratkozott fel a jelöltek listájára.

Az Egyesült Államok korai fejlődését nagymértékben megalapozták a rabszolgák. A déli államokban ingyen termeltették velük a gyapotot, amelyet Nagy-Britanniában dolgoztak fel, az ottani vagyonosodást is megalapozva a déli rabszolgatartókén kívül. Ám rosszabb minőségű textilt az északkeleti USA-tagállamok is készítettek a déli gyapotból, amelyet aztán délen adtak el. Az olcsó élelmezést a közép-nyugat államai biztosították, az indiánoktól elvett földeken.

Miután 1865-ben hivatalosan megszüntették a rabszolgaságot, még majd száz éven át apartheid jellegű – jogi és fizikai – elkülönítéssel, lincselésekkel kényszerítettek a feketéket megalázó, kizsákmányoló munkára, vagy egyenesen ellopták tőlük a javaikat. Megdöbbentő, de még 1998-ban is volt lincselésre emlékeztetőt gyilkosság: az áldozatot autójuk mögé kötve hurcolták a földön, majd egy feketék által használt temető elé dobták a testét! (A mecseteket, feketék által frekventált templomokat és a zsinagógákat érintő lövöldözések sajnos manapság is gyakran előfordulnak az USA-ban.)

Coates szerint nagyon fontos megérteni, hogy a rabszolgatartás és a későbbi megkülönböztetések nem egyszerűen csupán megalázóak voltak, hanem konkrétan anyagi javakat és azok saját célra történő megtermelésének a lehetőségét vették el a feketéktől. A későbbiekben pedig a feketék évszázadok alatt létrejött gazdasági hátrányai további hátrányokat tartottak fenn, mivel piaci körülmények között, aktív állami kompenzációs politika nélkül a szegénység kultúrája ördögi körként zárul a feketékre, megfosztva őket a felemelkedés szellemi és anyagi forrásaitól.

A feketék relatív életszínvonala ma sem jobb, mint fél évszázaddal ezelőtt. A feketék és a fehérek közti jövedelmi különbségek nem csökkentek. Coates idézi Patrick Sharkeyt, a New York-i Egyetem szociológusát, aki 1955 és 1970 között kutatásokat végezve azt találta, hogy Amerika-szerte a fehéreknek csupán 4 százaléka, a feketéknek viszont 62 százaléka nőtt fel szegény családban. Ugyanezt a kutatást egy generációval később megismételve azt találta, hogy semmi sem változott. A fekete családok sokkal szegényebbek: a Pew Research Centre becslése szerint a fehér háztartások vagyona a feketékének húszszorosa, és

míg a fehérek közt csak 15 százalék vagyona zéró vagy negatív, a feketéknél az egyharmadot is meghaladja ez az arány.

A feketék és a fehérek nagyrészt a mai napig elkülönülve élnek egymástól, és még a tehetősebb feketék is csak a szegényebb fehérek városrészeibe juthattak be. A feketéket a szegényebb negyedeikben az óriási mértékű bűnözés is sújtja. Chicagóban például az elmúlt húsz évben 14 ezer ember lett gyilkosság áldozata, ám a vádak szerint a fehér polgármester nem sokat tesz ez ellen, mivel a probléma a fehér városrészeket nem nagyon érinti: a feketék százszor akkora valószínűséggel lesznek gyilkosság áldozatai, mint a fehérek! Fekete elnök ide vagy oda, a relatív helyzetük Obama alatt sem igazán javult.

A jóvátétel gondolata már a polgárháború után felmerült, ám az azóta eltelt hosszú-hosszú idő alatt sem lett belőle semmi. Sokan mutatnak a második világháború utáni Német Szövetségi Köztársaságra, amely folyamatos jóvátételt fizetett a holokauszt során elhurcolt túlélőknek.

Ám az Egyesült Államok még a szimbolikus kompenzációra sem nyitott. Felmerült, hogy a jelenlegi húszdolláros papírpénzen szereplő, rabszolgatartó Andrew Jackson elnök helyére a fekete, a rabszolgaság betiltásáért küzdő nőt, Harriet Tubmant tennék. Egy művész saját kezdeményezésre már meg is rajzolta a terveket, és Obama elnök alatt döntés is született a kérdésben. Az amerikai bankjegyeken még sem fekete, sem nő nem szerepelt soha. Ám a részben jobboldali szélsőségesekre támaszkodó Trump elnök pénzügyminisztere, Steve Mnuchin a napokban közölte: a váltásra maximum csak Trump – potenciális – második elnöki időszakának lejárta után kerülhet majd sor.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ apartheid egyesült államok jóvátétel rabszolgaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.