Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. május 6. 09:39 Élet

Kísérlet bizonyítja, hogy nem bomlanak le a lebomlónak nevezett műanyagzacskók

A környezetbarátnak nevezett bio-, öko- vagy komposztálható műanyagzacskókat valószínűleg el kell felejtenünk, ha tényleg csökkenteni akarjuk a környezetünkbe kerülő hulladék mennyiségét. Egy most megjelent angol kutatás legalábbis azt az eredményt hozta, hogy három évvel a földbe vagy tengerbe kerülésük után ezeknek a műanyagoknak a jelentős része annyira nem mutatja a bomlás jeleit, hogy akár még használható is lenne.

Ahogy az az alábbi angol nyelvű videós beszámolóban is jól látható, a kutatók által három év után a földből vagy tengervízből előbányászott zacskók ugyan nem túl esztétikusak, de sokkal jobban egyben vannak, mint azt gondolnánk.

Tényleg nagyon el voltam képedve azon, hogy három év után a zacskók még mindig képesek voltak megtartani egészen sok cuccot. A legmeglepőbb az volt, hogy a biolebomlónak címkézett zacskók is képesek voltak erre. Amikor ilyen feliratot látsz, azt várod, hogy sokkal gyorsabban lebomlik, mint egy hagyományos műanyagszatyor, de a kutatásunk arra utal, hogy ez nem feltétlenül van így

mondta a The Guardiannek Imogen Napper, a kísérlet vezetője.

Az eredmények kapcsán a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a lebomlónak nevezett műanyagok a valóságban csak akkor viselkednek környezetbarátabb módon, ha a hulladékfeldolgozókba bejutnak és ott megfelelő módon kezelik őket.

A közfelfogással ellentétben a bio-nak, környezetbarátnak, komposztálhatónak vagy lebomlónak minősített zacskókat nem lehet egyszerűen csak eldobni, mert a környezetbe kijutva általában nem kerülnek olyan ideális viszonyok közé, mint az erre felkészült hulladékkezelőkben, és ezért korántsem bomlanak le gyorsan. Általában még a komposztálható elnevezés sem jelenti azt, hogy otthon bárki bedobhatja a zacskót a saját házi komposztálójába, mert a gyors lebomlást csak a professzionális, erre a célra épített ipari komposztálókban érhetik el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem tesznek azért a magyar boltok, hogy ne csak műanyag zacskókban lehessen gyümölcsöt venni?A kormány meghátrált, az EU puha a mindent elborító, egyszer használatos műanyag zacskókkal vagy inkább a vegyipari lobbival szemben. Pedig teljes tiltás nélkül nagyon nehéz lesz változást elérni.

A kutatás eredményei arra utalnak, hogy minden eddigi erőfeszítés ellenére a bioműanyagok fejlesztése nem tart azon a szinten, hogy megnyugtató alternatívája legyen a hagyományos műanyagoknak. Amíg ezt a szintet nem érik el, addig szakértők szerint jobb lenne más módszerek és anyagok felé fordulni.

Az Európai Unióban egyébként napirenden van az egyszer használatos műanyagok elleni küzdelem, és ezek használata a jogszabályoknak köszönhetően Magyarországon is vissza fog szorulni. Ebben a kérdésben a fogyasztók véleménye sokkal támogatóbb, mint a szemetelési gyakorlatuk, de ez is elég ahhoz, hogy a nagy kereskedelmi láncok egy része már magától is a műanyagok kiváltásán dolgozzon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa te is dilemmáztál már azon, hogy mit dobhatsz a szelektívbe, itt a segítségHova dobjuk az olajos flakont vagy az elviteles kávéspoharat? És a csokis vagy chipszes zacskót? Vége a bizonytalankodásnak szemétválogatás közben!

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmíg agyon van csomagolva minden, aligha szabadulunk a műanyagoktólHiába terjed a fejlett világban a csomagolást mellőző környezettudatos szemlélet, a műanyagoktól mégsem fogunk megszabadulni egyhamar. Túl nagy üzlet van benne ahhoz, hogy csak úgy eltűnjön.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bioműanyag kísérlet komposzt környezetvédelem lebomló műanyag zacskó Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.