Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. április 7. 12:25 Világ

A lengyel boltzár sem hozza a várt eredményeket, de legalább bosszantja az embereket

Lengyelországban fokozatosan, 2018-2020 között szorítják vissza a vasárnapi nyitva tartást. Tavaly még csak havonta két vasárnap nem lehetett vásárolni a nagy üzletekben, jövőre azonban már csaknem teljes lesz a tiltás, és évente csak néhány kivételes vasárnap lehetnek majd nyitva a boltok.

A Lengyel Kereskedelmi Szövetség szerint az eddigi tapasztalatok elkeserítőek. A lengyelek szinte ugyanúgy reagáltak a korlátozásra, mint pár éve a magyarok: a többség elégedetlen a rendszerrel, és a vásárláshoz való jog korlátozásaként éli meg az intézkedést. A szövetség elnöke szerint a lakosságnak egyre kevésbé tetszik, hogy nem dönthet szabadon arról, hogy mikor és hol vásárol.

A lengyelek az egykori magyar célokhoz hasonlóan többek között azt szeretnék elérni, hogy az egészen kis, 100 négyzetméter alatti boltok piaci helyzete javuljon, ezek egyelőre nyitva tarthatnak vasárnap is.

A tapasztalatok szerint azonban a vásárlók nem mennek ezekbe a boltokba, inkább átszervezik az életüket, és más napokon vásárolnak.

A közepes méretű boltok jelentős részét kis- és közepes vállalkozók üzemeltetik, akiknek áll a befektetése az üzletben, és egyáltalán nem örülnek annak, hogy vasárnap nem tudnak árulni.

A nagy boltok jellemzően tőkeerősebbek, és olyan kampányokat indítottak, amelyekkel megpróbálják szombatra átcsatornázni a korábbi vasárnapi vásárlásokat. Ezzel a közepes piaci szereplők is alig tudják tartani a lépést, vagyis a boltzár eddigi nyertesei a kormány szándékaival szöges ellentétben a nagy láncok lettek.

A lengyel sajtó szerint azonban a szakminisztérium kitart a boltzár mellett, és csak annyit ígér, hogy alaposan felméri a kialakult helyzetet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kiskereskedelem Lengyelország vásárlás vasárnapi boltzár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.