Hírlevél feliratkozás
Szentkirályi Balázs
2017. november 21. 16:55 Pénz

Hamarosan olcsóbbak lehetnek a fix kamatozású forinthitelek

Hálásak lehetnek a Magyar Nemzeti Banknak azok, akik épp hosszabb távú hitelből szeretnének ingatlant venni. A jellemzően pár százalékos kamatozású forinthitelek már most is nagyon olcsónak számítanak – jobban megéri most forintban eladósodni, mint tíz éve svájci frankban, ami akkor elképzelhetetlennek tűnt -, de sokan így is a legolcsóbb fél éves vagy éves kamatperiodusú hiteleket választják. A jegybank viszont szeretné a hosszabb fix kamatperiódus felé terelni a lakosságot, ami növelné a háztartások pénzügyi stabilitását.

Ehhez viszont az kell, hogy a rövid és hosszú lejáratú kamatszintek jobban közelítsék egymást. Az utóbbi hónapokban ugyan csökkentek a hosszú kötvényhozamok, de a jegybank szerint még így is túl nagy a különbség a rövid és hosszú lejáratok kamatszintje között – még mindig túl meredek a hozamgörbe, ahogy a bankárok mondják.

Ahhoz, hogy a különbség csökkenjen, az kell, hogy alacsonyabb legyen a hosszabb futamidejű állampapírok hozama – ami aztán olcsóbb hosszú futamidejű hiteleken keresztül átszivárog a lakossági, kisvállalati hitelezésbe is.

Ezért az MNB most két bejelentést is tett:

  1. Januártól bevezetnek egy feltétel nélküli, a kereskedelmi bankoknak felkínált öt és tíz éves futamidejű programot negyedévente 300 milliárdos keretösszeggel, amivel a bankok alacsony szinten tudják stabilizálni a hosszabb távú forrásszerzési költségeiket. Ezzel lényegében csökkenthetik a hosszú távú hitelezési kockázataikat, aminek köszönhetően a lakosság és a vállalkozások is olcsóbban adósodhatnak el hosszabb fix kamatperiódus mellett.
  2. A másik döntés szerint egy célzott program keretében a jegybank hároméves vagy annál hosszabb futamidejű jelzálogleveleket vásárol, ami többletforrást biztosít a bankoknak a hitelezéshez és szintén csökkenti a hitelezési kockázataikat.

A jegybank a bejelentésektől azt várja, hogy a fix kamatozású hitelek aránya a jelenlegi 35-40 százalékról 80 százalékra emelkedjen. Az MNB azt is jelezte, hogy ha a fenti két lépés is kevésnek bizonyul, akkor újabb intézkedéseket jelenthet be.

A Monetáris Tanács egyébként változatlanul 0,9 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot, ahogy ez várható volt.

(MTI Fotó: Jászai Csaba)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz alapkamat bank hitelezés jegybank mnb Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.