Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 13. 11:48 Világ

Megpróbálta lefizettetni magát a lengyel pénzügyi felügyelet vezetője, és erről hangfelvétel is készült

A lengyel pénzügyi felügyelet vezetője, Marek Charzanowski megpróbált jelentős összegű kenőpénzt kihúzni egy bankárból, hogy cserébe elnézőbb legyen a felügyelet a bank ügyeiben – derül ki a Gazeta Wyborcza és a Financial Times cikkeiből. Az esetről a bankár hangfelvételt is készített, tehát a Lengyelországot megrengető 2014 nyári titkos hangfelvétel-ügy után – amiből idén októberben újabb felvétel került elő a mostani a miniszterelnökről – megint egy titkos hanganyag okoz botrányt.

A Getin Noble bank lengyel vezetője, Leszek Czarnecki azt állítja, hogy a felügyelet vezetője magánbeszélgetésre hívta még március végén, ahová eleve háromféle lehallgató eszközzel felszerelkezve ment el. A három eszközből egy – a lehallgatásgátló technológia dacára – működésben maradt, ezért rögzíteni tudta, hogy Charzanowski

“támogatást… és védelmet”

ígért. Cserébe azt kérte, hogy a bank vegye fel egy ügyvédjét, akinek munkadíjként fizesse ki a bank saját tőkéjének 1 százalékát. Ez 40 millió zlotyi, ami nem kevés pénz, 3 milliárd forintnak felel meg. (A Financial Times szerint ezzel szemben a piaci kapitalizáció 1 százalékát kérte a felügyeleti vezető, ez nagyjából harmadekkora összeg.) A vezető így fogalmaz a felvételen: “Nem tudom, hogy ez megfelel-e neked. Beszélhetsz vele. Ugyanakkor nekem úgy tűnik, hogy bizonyos szempontból ez motiváló lehet a mostani helyzetben, és egy teljes intézményről, illetve annak átalakításáról beszélünk.”

A lengyelországi Getin Noble egyébként egyáltalán nincs jó állapotban, 2016 óta veszteséges. Az mindenesetre tény, hogy a bajban jutott banknak nagyon fontos, hogy a felügyeleti szervvel jó kapcsolata legyen. Lengyelországban önálló szervezetként működik a pénzügyi felügyelet, a KNF (ellentétben Magyarországgal, ahol 2013-ban a Magyar Nemzeti Bank beolvasztotta magába a PSZÁF-ot). A felügyelet szóvivője szerint nem a szervezet vezetője próbálkozott nyílt korrupcióval, hanem a bankár próbálja zsarolni a felügyeletet; a szóvivő szerint az is ezt igazolja, hogy a bankár nem tett rögtön bejelentést – igaz, éppen a KNF-nél kellett volna bejelentést tennie. 

A hangfelvétel ugyan elég egyértelmű, ám gyengíti az ügyet, hogy a felügyeleti vezető nem szóban mondta a várt kifizetés összegét, hanem inkább rutinosan egy papírlapra írta, és azt csúsztatta át az asztalon a bankárnak. Charzanowski egyébként közgazdász tanárként dolgozott egészen az utóbbi évekig, amikor is a most hatalmon lévő Jog és Igazságosság párt vezetői újabb és újabb monetáris, majd felügyeleti vezetői pozíciókba nevezték ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ korrupció Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.