Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. október 29. 12:48 Élet, Közélet

Nagyon meggyengült Merkel, búcsúzik a pártelnökségtől

Angela Merkel német kancellár ma délelőtt felajánlotta, jövőre nem lesz a legnagyobb német párt, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) elnöke, értesült a német sajtó. Formailag nem mond le a pártvezetésről, de a decemberi kongresszuson már nem indul el ismét a CDU elnöki tisztségéért.

Ugyanakkor az ingatag nagykoalíciót vezető kancellári tisztségtől nem szeretne megválni Merkel. Ez azért is furcsa, mert korábban azt állította, hogy a pártelnöki és a kancellári tisztséget nem lehet elválasztani egymástól, a két pozíciót ugyanannak a személynek kell betöltenie. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy Merkel pozíciója még jobban meggyengül. Azóta az is kiszivárgott, csak a mostani, 2021-ig tartó mandátumát szeretné végigvinni.

A döntés közvetlen oka a tegnapi, hesseni tartományi választás lehetett, itt ugyanis megint nagyon rosszul szerepelt a CDU. Bár továbbra is a legerősebb párt maradt a régióban, több mint 10 százalékot vesztett népszerűségéből: öt évvel ezelőtt még 38,3 százalékkal nyerték meg Hessent. A kereszténydemokraták végül 27 százalékot kaptak tegnap, és folytathatják a kormányzást eddigi koalíciós partnerével, a Zöldekkel, de 1966 óta ez volt a leggyengébb eredmény.

 

A grafikonon is látszik, hogy a legutóbbi, 2013-as választásokhoz képest nagyot zuhant a két váltópárt, a kereszténydemokrata és a szociáldemokrata párt (SPD). A zöldek és a szélsőjobboldali AfD viszont jelentősen növelték szavazóik számát. Nem sokkal korábban a bajor tartományi választásokon is leszerepelt a CDU (pontosabban a bajor testvérpártja, a tartományt évtizedek óta irányító CSU), és ott is a zöldek és a bevándorlóellenesek töltötték be a vákuumot.

Németországban tavaly voltak országos választások, a bajor kereszténydemokrata pártot is soraiban tudó CDU lényegében választói negyedét vesztette el egy kormányzati ciklus alatt. A hesseni példához hasonlóan, itt sem a másik hagyományos nagy párt, az SPD nyerte el a CDU-ból kiábrándult szavazókat, hiszen a szociáldemokraták is elvesztették a híveik negyedét.

 

Ez nem jelenti azt, hogy Németországban földrengésszerű változások jönnének, hiszen a CDU az FDP-vel, zöldekkel és a szociáldemokratákkal is képes koalícióban kormányozni. Igaz, az a mostani nagykoalíciót megelőző tárgyalásokból is kiderült, hogy a szabaddemokraták programjával nem illenek össze a két balosabb párt elképzelései.

Az már ekkor egyértelmű volt, hogy Angela Merkel óriási árat fizetett azért, hogy ismét ő lehessen a kancellár. Az uralkodó olvasat szerint a 2015-ös bevándorlási válságban tanúsított politikája miatt büntetik Merkelt és pártját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEbből a három számból kiderül, miért nem szeretne senki koalícióra lépni MerkellelValakinek el kell vinni a balhét.

A kereszténydemokraták gyenge választási eredménye leginkább a CDU-nak figyelmeztetés. Azzal, hogy Merkel nem indul el a decemberi tisztújításon, egy korszak végének kezdetét jelzi. Merkel 2005 óta kancellár, és ha sikerül kitöltenie a ciklusát, akkor 2021-re utolérheti Helmut Kohlt, aki szintén 16 évid vezette Németországot.

De ha csak egy évet kihúz még, akkor is felkerül a képzeletbeli dobogó második fokára, maga mögé utasítva Konrad Adenauert, aki 1949-től 14 éven volt Nyugat-Németország kancellárja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért szavaztak többen a félautokrata Erdoganra a demokrata Németországban, mint hazájában?Hiába van sajtószabadság Nyugat-Európában, az ott élő törökök többségének mégsem számít Erdogan démonizálása.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.