Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2017. november 26. 13:38 Világ

Ebből a három számból kiderül, miért nem szeretne senki koalícióra lépni Merkellel

Németországot 2005 óta irányítja Angela Merkel, akinek pártszövetsége megnyerte a legutóbbi német választást is. Csakhogy a múlt héten kiderült, hogy a szabad demokraták (FDP) nem engedtek annyit választási programjukból, hogy elképzelhető legyen a korábbi nyilatkozatok alapján egyetlen lehetséges végkimenetelnek gondolt Jamaika-koalíció, azaz a CDU/CSU (fekete), FDP (sárga) és a zöldek kormányzó szövetségének megvalósulása.

Ugyan tény, hogy a zöldek és az FDP között elég nagy az ideológiai szakadék, de a német politikában komoly hagyománya van a kompromisszum-keresésnek. A mostani koalíciós tárgyaláson részt vevő politikusok viszont arról számoltak be, hogy az FDP tárgyalói gyakorlatilag semmiben nem hajlandóak engedni. Mintha az FDP-nél nem is akartak volna kormányra kerülni. “Jobb egyáltalán nem kormányozni, mint rosszul kormányozni”, mondta a kispárt vezetője, Christian Lindner, aki 230 darab kibékíthetetlen közpolitikai ellentetére mutogatott.

Azóta az együttműködést eleve kizáró, azóta viszont egy kisebbségi CDU-kormány külső támogatását mégis megpendítő SPD merült fel alternatívaként, de ez sem tűnik biztosnak. Egyszóval senki nem akar együtt kormányozni Merkelékkel.

Erre van egy egyszerű magyarázat: Merkel 12 éve választásról választásra elpusztítja koalíciós partnereit.

Merkel mindig koalícióban vezette Németországot: 2005 és 2009 között a szocialista SPD-vel közös nagykoalícióban, aztán 2009 és 2013 között az FDP-vel, az utóbbi négy évben pedig megint az SPD-vel. Miközben a CDU/CSU végig 33-41 százalék között tarotta pártjai választási eredményeit, a koalíciós partnerei elég durván megsínylették a közös kormányzást.

 

Átlagosan 8,7 százalékponttal értek el rosszabb eredményt Merkel koalíciós partnerei négy év kormányzás után. Az FDP egészen nagy bajba került 2013-ban, amikor is a 2009-es választáshoz képest a szavazótáboruk 67 százalékát vesztették el, és még a parlamentből is kiestek. Az SPD pedig stabil 30-40 százalékos pártból 20 százalékos párttá vált, és csak a legstabilabb szavazóit tartotta meg.

Joggal alakult ki tehát az a nézet, hogy egy Merkellel közös koalícióból ő jól fog kijönni, a koalíciós társai pedig elviszik az összes balhét és rajtuk csattan a választók haragja. Az FDP és az SPD politikusai is úgy látják, hogy ha most magára hagyják Merkelt, az jót fog tenni a jövőbeli választási esélyeiknek – pedig nincs kizárva, hogy a választók a mostani patthelyzetért is őket fogják megbüntetni.

(Kép: AFP PHOTO / ANDERSEN)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ angela merkel németország választások Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.